Organització

Organitza la Delegació Territorial de Girona de la Federació Catalana d’Escacs amb la col·laboració del Club Escacs Gerunda i el Club Escacs Olot.

Categories

Les categories convocades són:

 • Sub-8   esportistes amb anys de naixement 2016 en endavant
 • Sub-10 esportistes amb anys de naixement 2014 i 2015
 • Sub-12 esportistes amb anys de naixement 2012 i 2013
 • Sub-14 esportistes amb anys de naixement 2010 i 2011
 • Sub-16 esportistes amb anys de naixement 2008 i 2009
 • Sub-18 esportistes amb anys de naixement 2006 i 2007

No s’ajuntaran cap de les categories. Si en alguna categoria (o la suma) no hi ha un mínim raonable d’inscrits, aleshores no es disputaria el campionat per aquesta categoria.

Participants

El torneig és obert a tots els participants que pertanyin a un dels clubs de la Territorial de Girona i disposin de la corresponent llicència federativa en vigor. En el cas que algun esportista d'una altra territorial desitgi participar-hi, haurà d'enviar un correu a federacio@escacs.cat explicant el motiu del canvi. En cap cas, un esportista d’una altra territorial tindrà dret a les beques que s’atorguen per a la Territorial de Girona.

Tots els esportistes participaran en la categoria que els correspon per l’any de naixement. Excepcionalment, i prèvia petició raonada per part de l’interessat, es podrà autoritzar ascensos de categoria diferents dels previstos, però en cap cas descensos de categoria.

Amb la finalitat que el torneig sigui vàlid per a elo català i sigui fase prèvia dels Campionats de Catalunya d’Edats de la Federació Catalana d’Escacs, tots els participants hauran de tramitar la llicència federativa corresponent per a l’any 2024.

Data i lloc de celebració

Els dies de joc seran els dissabtes, a partir del dissabte 27 de gener, a les 16:00h de la tarda. La segona ronda de la jornada es jugarà a les 18:00h de la tarda, sempre que la primera ronda s’hagi finalitzat per a totes les categories.

Si en alguna categoria només es fa 5 o 6 rondes aleshores la competició duraria tres jornades (les tres primeres). Així doncs, aquestes categories que com a molt es juguin 6 rondes, aquestes tindran lloc els dies 27 gener i 3 i 17 de febrer.

Les seus segons les dates són:

            Els dies 27 de Gener i 3 i 17 de Febrer

                        Fundació Privada Els Joncs

                        Carrer Xuncla, 20, 17840 Sarrià de Ter (Gironès)

            El dia 24 de Febrer

                        Pavelló Firal

                        Carrer Madrid, núm. 2, 17800 Olot (Garrotxa)

Nota: La categoria Sub8 jugaran 3 rondes els dies 27 de gener i 3 de febrer, i dues rondes finals el 17 de febrer a Sarrià de Ter (Gironès).

Inscripcions

La data límit d’inscripció (per poder ser aparellat a la primera ronda) és el 25 de gener de 2024. Les inscripcions rebudes després d’aquesta data podrien no admetre’s o en tot cas entrarien a l’aparellament de la ronda següent. No s’acceptaran inscripcions començada la tercera ronda.

El preu de la inscripció serà de 7 € que s’haurà de pagar per targeta de crèdit en el moment de fer la inscripció.

Per realitzar les inscripcions s’ha d’omplir el formulari corresponent al grup d’edat:

L’àrbitre principal farà visible la inscripció oficial al chess-results.com.

Sistema de competició

La competició serà de grup únic per a cada categoria. Es jugarà pel sistema suís basat en valoració i es determinaran les rondes en funció dels inscrits.

Si són menys de 8 inscrits a la categoria es farà mitjançant un Round Robin. Si són entre 9 i 15 inscrits serà sistema suís en valoració a 6 rondes (i en aquest cas es jugarien en els tres darrers dissabtes) i si són 16 o més inscrits es farà un sistema suís en valoració a 8 rondes.

El rànquing inicial per a totes les categories es farà per Elo català de la llista en vigor.

Els aparellaments es publicaran els dilluns a partir de les 20h. Si un esportista no vol ser aparellat en una ronda concreta, haurà de comunicar-ho a l’àrbitre principal abans de finalitzar la ronda.

Ritme de joc

El ritme de joc serà de 60 minuts amb increment de 5 segons per jugada per a totes les categories.

El temps per presentar-se davant del tauler és de 15 minuts de l’hora indicada per a l’inici de la ronda.

El torneig és vàlid per a l’avaluació d’Elo català per a totes les categories.

Desempats

En cas d'empat, quan hagi finalitzat la competició, es resoldrà:

 1. Resultat particular dels escaquistes empatats
 2. Buchholz menys el pitjor resultat (aplicant ajustament FIDE)
 3. Buchholz Total (aplicant ajustament FIDE)
 4. Performance recursiva (54)
 5. Sonneborn-Berger

Se sortejarà l’ordre d’aplicació dels tres primers desempats.

Mentre que pels grups que juguin pel sistema tancat, els desempats seran:

 1. Resultat particular dels escaquistes empatats
 2. Sonneborn-Berger
 3. Major nombre de victòries

Àrbitres

Equip arbitral per designar.

Les decisions de l’àrbitre principal seran inapel·lables.

Director del Torneig

El director del Torneig serà en Jordi Díaz Comas.

Comitè de competició

El Comitè de competició estarà format pel director del torneig i 2 delegats més escollits durant una reunió prèvia amb els delegats del torneig a la seu de joc.          

Classificacions

És classificatori per a la FINAL DE CATALUNYA D’EDATS de la FCE del 2024 en les categories Sub-8, Sub-10, Sub-12, Sub-14 i Sub-16, segons s’estableix en les circulars publicades per la FCE al respecte. És a dir, per a poder accedir a la Final de Catalunya d’Edats és important que hagin jugat la meitat de les partides que consti el torneig de la seva categoria.

Per les categories Sub-18 i Sub-20, la final de Catalunya és oberta i, per tant, els jugadors/es d’aquesta categoria no estan obligats a jugar la fase prèvia.

Premis

Es lliurarà un trofeu per als tres primers de la classificació general de cada una de les categories esmentades.

S’entregarà una copa honorífica al millor Sub7 de la categoria Sub8, i al millor Sub9 de la categoria Sub10. També s’atorgarà una medalla a tots els participants de la categoria Sub8 i Sub10.

També s’atorgarà els següents premis en metàl·lic pels clubs gironins on estiguin federats els nens i nenes:

 • Premis grup infantil: La classificació vindrà donada per la suma dels 5 millors esportistes de cada club en qualsevol de les categories de sub8, sub10 i sub12. Pel primer club obtindrà un premi de 250 €, pel segon classificat 150 € i pel tercer classificat 100 €.
 • Premis grup juvenil: La classificació vindrà donada per la suma dels 3 millors esportistes de cada club en qualsevol de les categories de sub14, sub16 i sub18. Pel primer club obtindrà un premi de 250 €, pel segon classificat 150 € i pel tercer classificat 100 €.

Altres:

Durant la Fase Prèvia del Campionat de Catalunya d’Edats de Girona, per resoldre tot el que no s'hagi previst en les normes presents, general i tècnica, s'aplicaran els reglaments oficials de joc de la Federació Catalana d'Escacs i FIDE.

Els delegats i públic en general no podran estar dins la sala de joc, tal com es va aprovar a la reunió de Clubs que es va celebrar el desembre del 2014 a Salt. En el cas que hi hagi grades, podran estar allà.

No és permesa la presència de cap dispositiu electrònic a la sala de joc.

Els participants autoritzen a l’organització a publicar imatges del torneig en les quals apareguin per tal de fer difusió de l’activitat, així com les dades necessàries per fer les classificacions i aparellaments.

Per qualsevol altre dubte, el director del torneig, el delegat de la territorial o els àrbitres ho solucionaran.

La participació en la prova implica la total acceptació d’aquestes bases.

 

Girona, a 13 de desembre de 2023

Jordi Díaz Comas

Delegació Territorial de Girona