Assistents: Jordi Díaz i Carlos Salgado (Platja d’Aro), Manel Romera (Guixolenc), Josep Serra i Quim Mundet (Gerunda), Carles Falgueras (Figueres), Lluís Puigvert i Miquel Canals (Olot), Enric Notario (Sant Gregori), Roger Pou i Santi Navarrete (Culonge i Sant Antoni), Francesc Gàlvez (Santa Pau), Curial Solà (Vilobí), Joan Fontanillas i Ariadna Moreno (Hostalric), Guillem Burset (Cassà), Jaume Ruiz (Banyoles), Estanis Plantada (Tossa de Mar), Elies Muratet (Porqueres), David Xapel·lí (Lloret), Jordi Vidal (Santa Eugènia) i Carles Vilà (Montgrí).

El passat divendres 17 de desembre de 2021, a l’Espai Marfà del Centre Cívic de Can Ninetes, de forma presencial exclusiva va tenir lloc com sempre abans de festes la tradicional reunió de clubs de la Territorial de Girona.

Només començar la reunió, es va recordar els companys que al llarg del 2021 ens han deixat, guardant un minut de silenci i finalment un fort aplaudiment per Joaquim Bosch (Olot), Adelito Ruiz (Lloret, Blanes), Emmanuel Yves Salomon (Dotze Castells), Sergio Alsina (Gerunda) i en especial a l’Albert Badosa (Santa Pau) ex-delegat territorial, president del Santa Pau i que havia de ser també president de l’Olot i Vocal de la Gent Gran de la Federació Catalana d’Escacs.

A continuació, s’ha explicat el calendari i els pressupost de la Territorial, així com dades estadístiques de jugadors i clubs gironins. S’ha explicat i aprovat que el Campionat Territorial Absolut passaria a ser de 8 rondes per a poder-ho finalitzar abans del desembre i que es farien dos grups. Es va anunciar que les llicències havien baixat un 15% el 2021 respecte el 2020, i sobretot el descens és notori en les edats sub8 i sub10. També es va parlar de la baixa dels clubs Caldenc i Atzucac per raons diferents, i l’alta dels clubs de Porqueres i Culonge presents a la reunió. Es va recordar els tornejos que s’han fet així com l’acta de la inauguració de la Placeta Seixanta-quatre just davant del lloc de reunió per iniciativa del Club Escacs Santa Eugènia i en Jordi Vidal.

Amb el consentiment de la família, el Club Escacs Santa Pau, el Club Escacs Olot i tota la resta de clubs presents, s’aprova definitivament que el circuit d’Actius de la Territorial de Girona passi a anomenar-se Circuit d'Actius Memorial Albert Badosa.

Finalment es va parlar de la Lliga 2022, de la composició dels grups de la Territorial. La preferent gironina queda en 11 equips donat la renúncia a l’ascens del Palafrugell. I la vacant de primera territorial per la renúncia del Santa Pau és ocupada pel Peons de Tossa. A més, les vacants de segona territorial són omplertes per equips filials de l’Olot i Gerunda i així completar el grup de 10. La tercera categoria, afavorida per la reducció de taulers en altres categories, augmenta fins a 18 equips que es reparteixen en dos grups de 9. Finalment, hagués tingut lloc el sorteig dels grups, però donat que encara no s’havia fet el sorteig de Segona Nacional, i donat que hi havia condicionants de diversos equips, no es va poder fer el sorteig.

Es va discutir una mica sobre la idoneïtat o no de la reducció de taulers a la Lliga. Com que va ser expressió majoritària dels clubs gironins, la Federació va considerar oportú fer la reducció a la Territorial. Cal dir que aquesta reducció ha servit de molt perquè clubs amb pocs associats puguin aguantar els seus equips a les categories que els pertoca. Si bé clubs amb més massa social han ampliat equips a tercera.

A la cloenda de la reunió es feu entrega dels trofeus pendents encara de donar ja que ni el 2020 ni el 2021 hi va haver Festa d’Escacs a la Territorial de Girona. Així, es feu entrega dels trofeus corresponents a la Lliga del 2020, del Circuit d’Actius del 2019 i de la Copa Individual de Girona del 2021.

El sorteig dels grups de la Territorial de Girona finalment tingué lloc al Centre Cívic Pla de Palau (Girona) el dijous 30 de desembre. Presents hi havia en Quim Mundet (Gerunda), Jordi Vidal (Santa Eugènia), Enric Notario (Sant Gregori) i Carles Vilà (Montgrí), mentre que online es varen connectar en Carlos Salgado (Platja d’Aro), en Roger Pou (Culonge), Neus Velasco i Jordi Buenacas (Fornells).

Torroella de Montgrí, a 12 de gener del 2022.

Carles Vilà Camps

Delegació Territorial de Girona