Cada temporada, i en el marc de la Festa dels escacs catalans la Federació Catalana d’Escacs, s’atorga una distinció a aquelles persones que ha destacat en el seu treball i dedicació als escacs. Aquest 2020 la menció recaurà a una persona amb una llarguíssima trajectòria i dedicació als escacs de la territorial de Lleida: el Sr. Josep Codina García.

El Josep Codina té una destacada trajectòria com a jugador i monitor al seu club, el Club Escacs Lleida, i ha estat un participant fidel i constant dels campionats territorials de la nostra província i del primer equip del Lleida. A més, ha estat un destacat monitor d’escacs i un referent formatiu en les nostres comarques.

Per la delegació de Lleida és un orgull i satisfacció que el Sr. Josep Codina hagi acceptat la insígnia, la qual pretén agrair i homenatjar la seva trajectòria com a jugador i la seva estreta vinculació al món dels escacs. El més sincer agraïment per tot aquest temps de dedicació al nostre esport i afició.

 

 

A continuació us fem arribar un breu resum de la seva trajectòria que ens ha facilitat ell mateix:

 

Josep Codina García, jugador i monitor d’escacs

La meva vida com a jugador i monitor del Club Escacs Lleida arrenca fa aproximadament 50 anys. Tota una vida! Com a jugador vaig començar amb 14 anys i fins avui (60 anys). Tot aquest dilatat temps dóna per moltes alegries, algunes tristeses i anècdotes diverses. Així els escacs m’han servit per conèixer gent molt diversa amb la que he passat estones molt agradables. He fet molts amics. La vessant del Campionat per Equips m’ha fet valorar molt la vida social. Allò que diem els escaquistes “Gens una sumus”. L’alegria dels ascensos a Divisió d’Honor i romandre en la categoria màxima. També, tot sigui dit, assumint els contratemps dels descensos.

El temps ha passat i les sensacions no són les mateixes i la il·lusió tampoc. Però el balanç és positiu i el temps que he emprat amb els escacs no el considero una pèrdua de temps. Més bé el considero una part important de la meva vida. Continuo jugant als escacs perquè encara m’agrada, 50 anys després! Visca els ESCACS!

La meva tasca de monitor també comença d’hora, però de manera irregular i amb poca continuïtat pels voltants de 1980.

Però no és sinó a partir del curs acadèmic 1999-2000 que no comença a funcionar l’Escola Municipal d’Escacs que la tasca de Monitor assumeix un paper rellevant. Tasca que he realitzat fins el curs acadèmic 2017-18.

A partir de 1999-2000 es comença a competir com escacs escolar i més tard federat. S’ha de preparar als nens i nenes per competir a Lleida i a Catalunya. També s’ha de convèncer als pares perquè engresquin als nens i nenes.

Han estats molts anys a La Pineda i d’altres indrets de Catalunya en que he fet de Capità del Club Escacs Lleida en el Campionat de Catalunya per Edats.

Crec que he ensenyat Escacs i m’ho he passat bé. No puc passar per alt un petit èxit com a monitor. L’any 2006, José Pérez Cabas, jugador del Club Escacs Lleida, va ser Campió de Catalunya Absolut sub-10.

El balanç global d’aquests 20 anys com a monitor de l’Escola d’Escacs del Club Escacs Lleida ha estat molt positiu; he conegut molts nens i nenes que s’han aficionat pel joc. També moltes mares i pares amb els que he intercanviat conversacions de tota mena.

Deixo ara el testimoni de monitor i dono pas a les noves generacions més joves i millor preparades pels nous temps tan canviants. Us desitjo molta sort MONITORS!

 

Currículum i mèrits d’escacs el Sr. Josep Codina:

1979 - Campió Provincial Juvenil

1980 - Subcampió Provincial Absolut

1981 - Campió Provincial Absolut

1982 - Campió Provincial Absolut

1983 - Subcampió Provincial Absolut

1984 - Campió Provincial Absolut

1986 - Campió Provincial Absolut

1987 - Campió Provincial Absolut

1988 - Campió Provincial Absolut

1991 - Campió Interterritorial de Catalunya

1993 - Subcampió Provincial Absolut

1993 - Campió interterritorial de Catalunya

 

També sóc Mestre Català d’Escacs.

 

A nivell per equips, he estat jugador del primer equip del Club Escacs Lleida durant uns 40 anys, assolint en diverses ocasions l’ascens a la Divisió d’Honor i el manteniment en la mateixa.