Josep Carreño Sánchez (Serón, 1926 - Seu d'Urgell, 2023)

El Josep Carreño va néixer a Serón (Almeria), al 26 d’agost de 1926, més conegut per Pepe. Fins al començament dels anys 30 del segle passat va residir a Andalusia, traslladant-se després amb la seva família a Cardona, població on el seu pare treballava a les mines de sal. Allà passa la seva infantesa i la guerra, i acabada aquesta es traslladen a la Seu d’Urgell. Quan en tenia 15 anys va començar a treballar porter a l’Hotel Andria. Per aquella època és quan un dels seus tiets li havia ensenyat un joc nou: els escacs. En fer la segona partida d’escacs que va jugar ja la va guanyar. La sort del principiant o una innata afició per un joc que li duraria tota la vida?

A la Seu d’Urgell amb nous amics s’aficiona al ciclisme participant a les curses locals de Sant Ot, guanyant la copa un any. També va participar en les curses de Lleida, Puigcerdà i en alguna altra.

Ja de més gran, i treballant de fuster amb l’Anel Segoviano, varen engegar un projecte: la creació d’un club d’escacs a la Seu d’Urgell. Més tard s’hi varen incorporar altres persones i varen federar-se.

El joc dels escacs per en Pepe era el seu passatemps preferit. Participava a tots als tornejos i concentracions que hi havia. A més, veient que mancava afició a la canalla, va fer un curset de monitor per a poder fer classes. Llavors li sorprenia que els nens li diguessin “profe”.

Com era fuster, va tenir l’idea de fer unes peces gegants que els nens poguessin manejar i jugar al carrer. Per diverses circumstàncies no es va utilitzar gaire, però per ell aquelles peces eren la joia de la corona.

En les seves voltes per anar a jugar, en una ocasió va coincidir amb un dels grans del món, Viktor Korchnoi, amb qui va fer taules. Aquella partida, per ell, va ser una cosa molt important que sempre anava recordant.

Als seus 95 anys, encara tenia energia per ensenyar a jugar a la cuidadora per poder continuar fent alguna partida d’escacs.

Recentment, el passat 22 d’octubre de 2023, ens va deixar. En paraules dels companys del seu club: la seva influència perdurarà sempre als cors i les ments de tots els qui van tenir la sort de conèixer-lo i jugar partides d’escacs amb ell. La paciència, la seva saviesa i la generositat eren qualitats que ens inspiraven a tots els qui compartíem la seva passió per aquest joc fascinant.

Alguns dels resultats destacats són:

  • 1995 – Campió de Veterans de Lleida
  • 1997 – Subcampió del Campionat de Lleida 12 hores Grup D
  • 2000 – Campió del Campionat de Lleida 12 hores Grup E