Barcelona, 14 de novembre de 2009

Al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants després d'haver estat legalment convocada d'acord amb els actuals estatuts de la Federació Catalana d’Escacs, en segona convocatòria, s'ha celebrat la sessió corresponent a l'Assemblea General Extraordinària de Clubs, amb el contingut de la qual s'aixeca la següent acta.

Hora                :           16 hores

Lloc                 :           Cotxeres de Sants de Barcelona

Membres assistents els senyors:  Jaume Grau (Cerdanyola Vallés), Jordi Morcillo (Catalunya), Beatriz Alfonso (Colmena), Josefina Garcia (Ateneu Colón), Josep Chalmeta (Sant Boi), Nicolas Plaza (Cornellà), Alfonso Jerez (Foment), Enric Monné (Hospitalet Infant), Josep Garcia (La Lira), Joan Robles (Llinars),  Oscar Companys (Barberà), Eugenio Romero (Montcada),  Jordi Capellades (Peona i Peó), Felix Romero (Sant Andreu), Miguel Angel Murillo (Sant Joan Despi), Eduard Arilla (Sant Martí), Francesc Gonzalez (Sitges), Ramón Verdés (Tàrrega), Josep M. Tey (Tres Peons), Pere Casajuana (UGA), Ramón Casas (Balaguer), Francesc Fernandez Muixí (Reus Deportiu), Lluís Prats (Reus Ploms),  Josep Flores (Terrassa), Jaume Bosch (ONCE), David Ayza (Barceloneta), Jaume Radigales (Ateneu Barcelonés), Francesc Gris (Castelldefels), Marc Romeu (Masdenverge), Joan Barnet (Olesa), Juan Antonio Pérez (Ideal Clavé), Alex Ventura (Lira Vendrellenca), Joan Gensana (Lleida), Ramón Chalmeta (Colonia Güell), Frederic Andreu (Congrés), Abel Segura (Escola Escacs Barcelona), Eduard Pagés (Esplugues), Salvador Carranza (Aragonés), Xavier Masclans (Ronçana), Teodoro Cerro (Sant Feliu), Joaquim Clusells (Tona), i Jaume Parramon (Vallfogona)

Assistents membres de Junta Directiva de la FCE els senyors:  Antoni Ayza,  Víctor Pont, Jordi Parayre, Josep C. Viñas, Josep Garcia Riera, Jordi Capellades, Josep M. Camell, Beatriz Alfonso, Joan Antoni Pérez, Enric Chalmeta, Imma Montoliu  i Antoni López com a Gerent.

O R D R E    D E L   D I A

INFORME DEL PRESIDENT 

Primer.- Nomenament de tres interventors per a l’aprovació de l’acta de l’assemblea.

  1. Aprovació, si s’escau,  del calendari esportiu corresponent al 2010. 
  2. Aprovació, si s’escau, del projecte de pressupost corresponent al 2010.
  3.  Propostes de la Junta Directiva i dels clubs de modificació dels reglaments.
  4.  Torn obert de paraules.

En el transcurs de la reunió s’efectuarà els sorteig de Divisió d’Honor i Primera Divisió.

NOMENAMENT DE TRES INTERVENTORS PER A L’APROVACIÓ DE L’ACTA DE L’ASSEMBLEA

Van ser nomenats com a interventors per a l’aprovació i signatura de l’acta de l’assemblea, els senyors: Francesc Gonzalez Alonso, Jordi Morcillo Ferran i Salvador Carranza Faure.

INFORME DEL PRESIDENT

Bona tarda i moltes gràcies en nom de la Junta Directiva per la vostra assistència a aquesta assemblea extraordinària de la Federació.

M’agradaria informar a l’Assemblea de diverses qüestions:

El nou local federatiu a Sant Andreu, ja té aprovat el projecte per part del departament tècnic de la Generalitat i estem pendents de signar el crèdit amb l‘Institut de Crèdit Oficial per tal de demanar el permís d’obres. El Districte de Sant Andreu arreglarà, a càrrec seu, el sostre i el terra de l’edifici, el que significarà una rebaixa en el pressupost que haurà d’assumir la Federació. No obstant, això retardarà alguns mesos l’obra, perquè com es lògic, hem d’esperar a que ells acabin aquets arranjaments.

La Generalitat ha posat en marxa un nou sistema d’ajuts a clubs, amb la creació dels premis a la qualitat esportiva. Malgrat que valorem positivament el canvi de sistema, no estem satisfets del barem que han utilitzat, perquè entre altres coses, per exemple, no es valora prou la participació de clubs catalans als Campionats d’Espanya.

Hem enviat una carta a la Secretaria General manifestant el nostre desacord en aquest i altres punts.

Els pressupost que us presentarà el tresorer durant aquesta assemblea, continuen la línea d’austeritat que vam anunciar a la darrera assemblea. Pels avançaments de les dades de tancament de l’actual exercici, estan donant bons fruits les mesures en la contenció de la despesa.

Vull també avançar que malgrat la crisis aquest any hem tornat a xifres de creixement en el nombre de federats.

El proper any continuarem oferint als federats el servei d’ICC gràcies a un nou acord per al que hem prorrogat un any mes l’acord especial per al 2009 que vam fer amb ells i que representa un descompte molt important sobre el contracte original signat al 2008.

Vull agrair la feina dels organitzadors de tornejos del Circuit Català i de tots aquells clubs que organitzen tornejos al llarg de l’any. Malgrat la crisis econòmica que ha dificultat molt els ajuts, el nostre calendari de competicions homologades que no s’ha ressentit gaire i des de la FCE sabem que no ha estat un any fàcil per als organitzadors.

En quant als resultats esportius m’agradaria destacar a la selecció catalana que ha aconseguit el seu quart títol de campiona d’Espanya per autonomies a la passada edició celebrada a Pamplona, m’agradaria destacar que som l’única selecció que ha aconseguit aquest títol, en les quatre edicions disputades.

Al campionat d’Espanya de clubs, el Montcada  va perdre la màxima categoria i la UGA i el Societat Coral Colon de Sabadell la van mantenir.

Cal destacar l’actuació del Sabadell que va aconseguir classificar el seu equip per a la final “four”. Feia anys que un equip català no estava entre els quatre primers de la Divisió d’Honor estatal.

 A la fase de Primera celebrada a Barberà del Vallès, el C.E. Barberà va aconseguir el títol i l’ascens a la màxima divisió. Tant el Cerdanyola com el Foment van mantenir la categoria de Primera on també estarà el Lleida que va aconseguir l’ascens des de la Segona Divisió.

Als campionats d’Espanya d’edats destacar la medalla d’or del MI del Gerunda, Àlvar Alonso, i la bona actuació de les nenes més joves que van aconseguir un bon nombre de medalles.

El Circuit Català el va guanyar el GM cubà Omar Almeida del SCC Sabadell, al que també volem felicitar. La Festa catalana s’ha celebrat a Sabadell i volem agrair al SCC Sabadell la seva col·laboració. Dins del marc de la Festa es van celebrar tant el Campionat de rapides individual, com el per equips i diverses reunions tècniques.

El Campionat absolut disputat a Lleida el va guanyar el GM José Manuel López de la UGA al que també volem felicitar públicament.

Finalment m’agradaria destacar especialment, la victòria de Daniel Alsina de la UGA en el recentment finalitzat Ciutat de Barcelona i els quatre primers llocs dels nostres jugadors. A més, el Daniel ha aconseguit la seva darrera norma de Gran Mestre.

Creiem que l’actuació del Daniel, del José Manuel López, del Jordi Magem i del Marc Narciso  ha estat molt meritòria en un torneig d’aquest nivell.

En aquesta assemblea posarem a la vostra consideració alguns canvis reglamentaris en el campionat de Catalunya per equips, que tenen l’objectiu de millorar-ho. La Junta Directiva els ha debatut a fons, valorant els pros i els contres que té cada mesura, i considerem que totes les proposades contribuiran a millorar el Campionat.

Gràcies per la vostra atenció. 

APROVACIÓ DEL CALENDARI ESPORTIU DEL 2010

El Vicepresident de la FCE, Sr. Víctor Pont, va  explicar el Calendari Esportiu per a l’any 2010. La fase regular del Campionat de Catalunya per Equips acabarà abans de Setmana Santa, per aquest motiu s’avança la Copa Catalana una setmana i es disputarà els dies 10 i 17 de gener de 2010.

La Festa Catalana se celebrarà la darrera setmana de setembre perquè així les fases Territorials dels individuals puguin acabar al mes de novembre (abans del pont de la Constitució).

Com el calendari del Campionat per Equips depenia del fet de jugar 9 o 11 rondes a la Divisió d’Honor, primer es planteja a votació aquest assumpte.

Després de diverses consideracions, finalment s’aprova la lliga d’11 rondes a Divisió d’Honor per 11 vots a favor, 9 en contra i 14 abstencions.

Seguidament es fa la votació de si el Campionat de Catalunya per Equips a Divisió d’Honor comença el dia 9 o 23 de gener. S’acorda començar el dia 23 de gener, com la resta de categories, per 9 vots a favor 5 en contra i 18 abstencions.

El projecte de calendari esportiu de la FCE corresponent a l’any 2010 va ser aprovat per 30 vots a favor i 1 abstenció.

APROVACIÓ DEL PROJECTE DE PRESSUPOST PER AL 2010

El tresorer de la FCE, Sr. Josep Garcia Riera va fer un presentació del projecte de pressupost 2010 en el qual va destacar l’austeritat del mateix; amb la congelació de les tarifes de llicències, quotes i Butlletí.

En el capítol de despeses, s’incrementa fins a 13.000€ la partida per desplaçaments i estada de clubs i esportistes als Campionats d’Espanya o també per la possible organització a Catalunya d’aquestes proves.

En el capítol d’ingressos, destaca que la subvenció de la Generalitat apareix al pressupost d’una manera global sense assignació a partides concretes, ja que la Generalitat permet fer la distribució de la subvenció lliurement.

El pressupost va ser aprovat per 33 vots a favor i 1 abstenció.

PROPOSTES DE LA FEDERACIÓ I DELS CLUBS

REGLAMENT DEL CAMPIONAT DE CATALUNYA PER EQUIPS

MODIFICACIO DE L’ARTICLE 6.2

SISTEMA DE JOC A LA DIVISIÓ D’HONOR

La  proposta de fer dos grups a la Divisió d’Honor es rebutja per 11 vots en contra, 9 a favor i 14 abstencions. Per tant, la lliga a Divisió d’Honor serà a 11 rondes  sense fer grups.

MODIFICACIO ARTICLE 2.1.

2.1  A la Divisió d'Honor, el dia i hora de joc serà el dissabte a les 16,30 hores. A la resta de categories el dia de joc serà el diumenge i els encontres començaran a les 9,30 hores.

A totes les categories el ritme de joc serà de 40 jugades en 90 minuts per jugador amb increment de 30 segons per jugada, una vegada arribat al control, s’afegiran 30 minuts + 30 segons per jugada.

La proposta del canvi de ritme de joc va ser rebutjada per 22 vots en contra i 17 a favor.

3. INSCRIPCIONS I RENÚNCIES

CREACIÓ DE L’ARTICLE 3.4

3.4 Un Equip de segona categoria que renúncia a aquesta categoria no podrà substituir-ho per dos equips de tercera categoria.

L’art. 3.4 va ser aprovat per 38 vots a favor i 1 en contra.

Art. 7. PRESENTACIÓ D’EQUIPS I INICI DE L’ENCONTRE

MODIFICACIÓ DE L’ARTICLE 7.8

7.8  L’ equip local (o el visitant si no es presenta l’equip local) serà l’encarregat de confeccionar l’acta de l’encontre, així com de confeccionar l'acta electrònica sigui el que sigui el resultat de l'encontre. Si l’equip visitant  observa que no es publica l’acta del partit a la web de la FCE en els terminis establerts, podrà fer l’acta electrònica perquè la FCE pugui tenir el resultat el més aviat possible.

       L’equip local s’encarregarà de la guarda i custodia de l’acta en paper durant un any. També serà l’encarregat d’enviar les planilles (només en el cas de les tres Divisions Catalanes) a la FCE, preferiblement en format electrònic. El termini per entregar les planilles serà d’una setmana a la finalització del partit. Es determinarà per circular les sancions administratives, en cas d’incompliment d’aquest article.   

La Modificació de l’art. 7.8 es va aprovar per 38 vots a favor i 1 abstenció.

Art. 8. JUGADORS TITULARS

MODIFICACIÓ DE L’ARTICLE 8.1.

8.1  El primer equip (A) serà format per tants esportistes titulars com siguin necessaris, en la categoria que tingui, d’acord amb la llista segellada per la FCE d’ordre de forces, incloent-hi els números bis corresponents, des del 0 fins el bis del darrer número de titular. Malgrat això, un esportista titular d’un equip filial, per jugar  les Fases Eliminatòries d’ascens i les Finals Catalanes per determinar el Campió de Catalunya de cada categoriaamb aquest equip caldrà que compleixi el  requisit de no haver estat alineat més partides a un equip de superior categoria de l’equip del qual és titular. Els jugadors titulars del primer equip (A) que siguin no alineables perquè l’equip ja té el màxim de jugadors estrangers permesos per la reglamentació, tindran un número bis i ampliaran el nombre de titulars de l’equip A.

La modificació de l’Art. 8.1 s’aprova per 38 vots a favor i 1 abstenció.

8.4   Els jugadors titulars d’un equip mai no podran jugar en un equip considerat de categoria inferior d’acord amb la relació d’ordre de forces.

MODIFICACIÓ DE L’ARTICLE 8.4

8.4  Els jugadors titulars d’un equip mai no podran jugar en un equip considerat de categoria inferior d’acord amb la relació d’ordre de forces. No obstant això, un jugador titular d’un equip de Divisió d’Honor que demostri que no pot disputar partides en dissabte a la tarda, per motius raonats, podrà sol·licitar poder jugar a l’equip B del seu club, però llavors, no podrà ser alineat a l’Equip A aquella temporada. La Comissió Esportiva decidirà si se li concedeix aquesta sol·licitud. L’incompliment d’aquest article serà considerat com una alineació indeguda i l’equip perdrà el punt global del matx.

La modificació de l’art. 8.4 es va aprovar per 30 vots a favor, 3 en contra i 4 abstencions.

MODIFICACIO 7. PRESENTACIÓ D’EQUIPS I INICI DE L’ENCONTRE

7.1    A l’inici de l’encontre, els delegats intercanviaran el full d’alineació dels jugadors de cada equip. El full d’alineació i l’acta tindrà com a mínim el nom dels jugadors necessaris per jugar en aquella categoria, entre els que podran haver-hi jugadors d’equips inferiors. En cas que no es pugui completar l’equip per manca de jugadors, l’alineació s’efectuarà començant pel primer tauler en sentit descendent, de tal manera que si hi ha taulers en blanc han de ser sempre els últims.  Si queda algun tauler sense que s’hagi alineat un jugador, a l’acta constarà en la casella on figura habitualment el nom del jugador la paraula “no alineat”. Els clubs amb dos equips a la competició només podran presentar taulells vacants a l’equip B. Els clubs amb 3 equips només podran presentar taulells vacants  als equips B i C. Els clubs amb quatre equips només podran presentar vacants als equips C i D. Els clubs amb cinc equips només podran presentar taulells vacants als equips D I E. Els equips amb mes de cinc equips podran presentar vacants a les tres darreres lletres. Qualsevol  incompliment d’aquest article serà sancionat com una alineació indeguda.       Un jugador no podrà estar alineat en més d'un equip a la mateixa ronda encara que es jugui en dates diferents. La infracció d'aquest article suposarà la pèrdua de l'encontre  per alineació indeguda de tots els equips on estigui alineat.

      La Modificació de l’Art. 7.1 es va aprovar per 27 vots a favor, 5 en contra i 7 abstencions.

REGLAMENT GENERAL DE COMPETICIONS

2. INSCRIPCIONS I RENÚNCIES

Creació de l’article 2.6

Les vacants produïdes en proves oficials organitzades per la FCE no es cobriran, llevat que el Reglament del Campionat o la circular en qüestió digui el contrari.

La creació de l’art. 2.6 es va aprovar per 35 vots a favor i 5 abstencions.

MODIFICACIO art. 3.2.3:

Els delegats s’abstindran de proporcionar qualsevol ajut als seus jugadors sobre una partida, no obstant això, quan no hi hagi assignat un àrbitre en un matx del Campionat de Catalunya per Equips, els delegats podrà indicar la caiguda de bandera de qualsevol dels jugadors.

La modificació de l’art. 3.2.3 es va aprovar per 18 vots a favor, 14 en contra i 5 abstencions.

MODIFICACIÓ DE L’ARTICLE 9.5

9.5   Dues incompareixences, tant en campionats d'equips com individuals, suposen l'eliminació de l'equip o del jugador de la competició. Dues incompareixences d’un mateix jugador en el Campionat de Catalunya per Equips, en una mateixa temporada suposarà la seva eliminació del campionat i no podrà tornar a ser alineat durant la resta del campionat. L’incompliment d’aquest article serà considerat com una alineació indeguda i l’equip perdrà el punt global del matx. A més de les sancions previstes a l’article 7.7, del Reglament de Campionat de Catalunya per Equips, en el cas de les tres Divisions Catalanes (Divisió d’Honor, Primera i Segona Divisió) una incompareixença no justificada per causa de força major suposarà l’eliminació de l’equip i el descens de categoria. Aquesta normativa només serà d’aplicació per a les categories on sigui obligatori l’enviament de resultats a la Federació mitjançant l’acta electrònica ( a l’any 2007 fins a la categoria Preferent inclosa).

NOTA:           Aquest article passarà a formar part del Reglament del Campionat de Catalunya per Equips des del primer punt i seguit o sigui:

Dues incompareixences d’un mateix jugador en el Campionat de Catalunya per Equips, en una mateixa temporada suposarà la seva eliminació del campionat i no podrà tornar a ser alineat durant la resta del campionat. L’incompliment d’aquest article serà considerat com una alineació indeguda i l’equip perdrà el punt global del matx. A més de les sancions previstes a l’article 7.7, del Reglament de Campionat de Catalunya per Equips, en el cas de les tres Divisions Catalanes (Divisió d’Honor, Primera i Segona Divisió) una incompareixença no justificada per causa de força major suposarà l’eliminació de l’equip i el descens de categoria.

La modificació de l’art. 9.5 es va aprovar per 20 vots a favor, 1 en contra i 2 abstencions.

REGLAMENT DE RÀPIDES PER EQUIPS

MODIFICACIÓ ARTICLE 1.7

1.7 Els equips de 10 o 8 jugadors al Campionat de Catalunya per Equips, podran dividir-se en dos equips, segons l’ordre establert en la llista oficial dels seus jugadors. En equips de 10 els cinc primers jugadors, (en equips de 8 els 4 primers) més els bisos corresponents seran titulars de l’equip que es dirà A-1. La resta de jugadors d’aquest equip ho seran de l’equip que es dirà A-2. En cas que el segon i següents equips del club sigui també d’una categoria igual o superior a segona, i el club en vulgui dividir l’equip en dos, els equips es diran successivament B-1, B-2, C-1, C-2, etc.

La modificació de l’art. 1.7 es va aprovar per unanimitat.

CANVI DE NUMERACIÓ DE L’ARTICLE 3 PASSA A SER EL 7.9 

7.9. Llistat d’ordre de forces dels jugadors per a competicions d’equips

7.9.1 Els clubs afiliats a la Federació Catalana, per poder participar en competicions d’equips, han de presentar la relació dels seus jugadors, 8 dies hàbils abans de començar la competició.

7.9.2 A la relació es farà constar el nom del jugador, el codi català i l’elo català. Només podran figurar els jugadors que tinguin la llicència federativa tramitada per a la temporada en joc.

7.9.3 Els jugadors han d’estar relacionats per ordre d’elo català, utilitzant la llista d’avaluació catalana en vigor. Els clubs amb equips a la Divisió d’Honor i Primera Divisió podran optar per relacionar els seus jugadors per ordre d’elo FIDE.

Es podran realitzar canvis a l’orde de les llistes pels següents conceptes:

1)  Ordenar els 10 primers jugadors de la llista  per elo FIDE en comptes de per elo català.

2)  Ordenar els jugadors en funció de la titulació internacional MF, MI i GM

3)  Efectuar canvis per motius de disminució física d’algun dels jugadors del club (mobilitat reduïda, malaltia greu).

4)  Efectuar canvis fins a un màxim de 25 punts d’elo.

5) Per no poder disputar partides dissabtes tarda a Divisió d’Honor

La modificació de l’article 3 del Reglament de Tramitació de Documentació passa a ser l’art. 7.9 del Reglament de Catalunya per Equips dintre de l’apartat: 7. PRESENTACIÓ D’EQUIPS I INICI DE L’ENCONTRE (CANVI DE NUMERACIÓ DE L’ARTICLE 3 PASSA A SER EL 7.9).

Aquests canvis es van aprovar per unanimitat.

TORN OBERT DE PARAULA

El president de l’Escola d’Escacs de Barcelona, Sr. Abel Segura, va demanar que el seu club sigui anomenat en tots els escrits de la FCE, sempre amb el nom complet, ja que sovint surt com Escola d’Escacs. Se li contesta que és un tema administratiu i que es tindrà cura de què es faci correctament.

El Sr. Verdés (C.E.Tàrrega) proposa que l’elo català s’actualitzi cada dos mesos. Se li contesta que pot fer la proposta  a la propera assemblea.

El Sr. Gensana (C.E. Lleida) proposa que s’estudiï la possibilitat de començar la Divisió d’Honor a les 18 hores. Se li contesta que pot fer la proposta a la propera assemblea.

El Sr. Grau (Penya d’Escacs Cerdanyola) pregunta si es pot repescar els premis dels clubs que no tenien al dia els documents administratius amb la Generalitat.

El Sr. Ayza contesta que aquest tema està tancat per aquest any i no es pot fer res i recomana que tots els clubs regularitzin la seva situació d’inscripció a la Generalitat.

Sense més temes a tractar s’aixecà la sessió a les 19,30 hores.

DILIGÈNCIA D’APROVACIÓ DE L'ACTA CORRESPONENT A L'ASSEMBLEA GENERAL EXTRAODINÀRIA DE CLUBS CELEBRADA EL DIA 14 DE NOVEMBRE DE 2009

  • En Francesc González Alonso , major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.
  • En Salvador Carranza Faure i, major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.
  • En Jordi Morcillo Ferran major d'edat, membre de l'Assemblea de la Federació Catalana d'Escacs, en qualitat d'interventor.

Les persones esmentades, designades per l'Assemblea General Extraordinària de 14 de novembre de 2009 com a interventors d'acord amb l'article 37 dels Estatuts d'aquesta Federació i l'article 33, darrer paràgraf del D. 70/94, i actuant per expressa delegació d'aquesta, DECLAREN APROVADA LA PRESENT ACTA DE L'ASSEMBLEA GENERAL per la qual cosa signen la present, conjuntament amb el President i el Secretari.

 

Antoni Ayza i Casamitjana                                                     Josep C. Viñas i  Racionero

PRESIDENT                                                                          SECRETARI

 

Barcelona, 16 de novembre de 2009