Ahir, diumenge 13 de desembre de 2020, es va celebrar la II Jornada ‘Escacs i Dona’ que organitza la Federació Catalana d’Escacs.

Les activitats es van realitzar a Sitges dins del Sunway Sitges International Chess Festival.

Ahir es va celebrar la II Jornada ‘Escacs i Dona’ dins d’un marc immillorable com són les instal·lacions del Sunway Sitges International Chess Festival, uns dels tornejos amb més prestigi i encant del panorama nacional i internacional. Gairebé 30 noies i dones, per temes d’aforament a causa de la COVID es van haver de tancar inscripcions, van poder gaudir d’un munt d’activitats que estaven previstes. Els acompanyants de totes elles tenien l’accés limitat per qüestions sanitàries, però molts d’ells van poder gaudir del passeig i platges de Sitges, ja que el dia acompanyava.

La primera de les activitats era jugar unes simultànies que es van disputar a la terrassa de l’Hotel Sunway. Es van fer dos grups per sorteig. Un d’ells va jugar amb la GM Antoaneta Stefanova, Campiona del Món 2004-2006, i l’altre grup amb la WFM Gal.la Garcia-Castany, Campiona de Catalunya i Espanya.

A l'esquerra la GM Antoaneta Stefanova i a la dreta la WFM Gal·la Garcia-Castany.

Posteriorment es van dirigir a l’espectacular sala Pirineos de l’Hotel Sunway. Allà van rebre la salutació i ànims de la padrina de la jornada, la jugadora de bàsquet Laia Palau i capitana de la selecció Espanyola. La Laia no va poder assistir de manera presencial per les mesures sanitàries que han de seguir, però els hi va fer arribar un vídeo per animar-les a seguir jugant i sumar dones a aquest esport.

Després vam fer entrega de la insígnia de la jornada, La Dama de Plata, que només és entregada a la padrina de la jornada de l’any, en aquest cas a la Laia Palau, i a alguna persona que hagi aconseguit d’alguna manera promocionar i ajudar a les dones dins els escacs, ja sigui per mèrits, visibilització, ser una referent, col·laboracions… Aquest any no podia ser d’una altra manera, la insígnia va ser per la Betty Alonso, referent dels escacs femenins, Campiona de Catalunya i Espanya, àrbitre i monitora. La Betty va fer una tasca que deixa una petjada inesborrable. Va ser tot un referent per totes aquelles noies que mai havíem vist una àrbitre femenina, una jugadora referent amb un bon nivell (campiona de Catalunya i d’Espanya) i una presidenta de club que va portar a l'antiga La Colmena (ara Gramenet) a ser tot un referent on amb una cantera de luxe van sortir més d’un campió i campiona de Catalunya. La seva filla, l’Alba Ventós, va recollir la Dama de Plata. Val a dir, que si aquesta Jornada es va poder dur a terme, va ser gràcies a persones com la Betty que van obrir el camí més difícil quan encara era menys freqüent que una dona jugués als escacs i ens va inspirar a totes. Per això, i per innumerables raons que no podríem acabar d’esmenar, tot reconeixement ens sembla poc, però aquí va el nostre petit homenatge per una persona meravellosa que trobem molt a faltar.

 

Entrega de la insígnia de plata a l'Alba Ventós, filla de la desapareguda Beatriz Alfonso.

Després d’aquest record i moment tan emotiu, la jornada va donar un gir obligat amb la presència del GM Pepe Cuenca. Va tornar a demostrar que la seva alegria i manera de fer no deixa indiferent a ningú i l’hora de classe, centrada a les partides que juga la Beth Harmon a ‘Queen’s Gambit’, va passar volant. Com gran comunicador, va fer una classe molt divertida, instructiva i va fer participar en les conclusions a totes les que van voler participar. Com podeu veure, ni una cadira buida! Per finalitzar i molt amablement, es va fer fotos amb qui ho va demanar. 

A l'esquerra vista de la sala plena i a la dreta el GM Pepe Cuenca.

Cap a les 14:30, dins del mateix Hotel Sunway, es va procedir al ja tradicional dinar de germanor. Les taules es van organitzar en grups bombolles, per família o club.

Després de dinar, algunes de les noies van marxar perquè juguen el torneig del Sunway, però la resta i també acompanyants i persones que van voler sumar-se va poder presenciar en directe el debat ‘Reptes de futur d’escacs i dona’. Aquest debat era obert i gratuït i no només hi havia participants presencials sinó que es va obrir telemàticament, via Zoom i Youtube live, perquè tothom que volgués, pogués participar. Dins del debat vam tenir convidats de luxe com va ser la WGM Ana Madnatze. La Campiona d’Espanya, Sabrina Vega, que va connectar uns minuts per explicar la seva posició respecte a els escacs i les dones, i el president de la FEDA, Javier Ochoa, qui va dedicar unes paraules a totes les persones que hi participaven. No menys important va ser les enriquidores aportacions de la psicòloga, mentora i CEO de Tipscool, Esther Cid, qui va argumentar tot i cada un dels dubtes i reflexions que van sortir.

Agraïm a tota la gent que va participar en aquesta segona edició (i als pares i mares que van portar a les seves filles), tant presencial com telemàticament. Per part de l'organització, va ser tot un plaer poder tornar a reunir-nos i més en un any com aquests, i poder seguir treballant pels escacs i les dones, que cada dia busquen allunyar-se del famós 7%.

 

Fotografies de les Jornades: https://cutt.ly/VhSJVVc