REUNIT, el Comitè de Competició i Disciplina Esportiva de la Federació Catalana d’Escacs (FCE), i

VIST, la denúncia del C.E. GEVA-CEA, que planteja una presumpta alineació indeguda per part del C.E. Mollet, en la ronda 2 de la segona fase de la Lliga 2024, a la Divisió d’Honor.

VIST, les al·legacions del C.E. Mollet, on nega l’existència d’alineació indeguda.

ANTECEDENTS

El C.E. Mollet va alinear en el tauler 10 un jugador que no estava dintre del plantell dels 17 jugadors que disposen els equips de Divisió d’Honor. El C.E. GEVA-CEA fa la denúncia en temps i forma.

FONAMENTS DE DRET

Reglament General de Competicions. Lliga Catalana.

Secció 6. Distribució de grups d’equips

8.3 Segona fase

“...Tant al grup A, com al grup B, els equips només podran alinear, a la segona fase, dos jugadors que no hagin disputat cap partida durant la primera fase i a més caldrà que estiguin al plantell dels 17 jugadors que formen part de l’equip de Divisió d’Honor de cada club”.

Secció 7. Presentació d’equips i inici de l’encontre

11.10 A la categoria de Divisió d’Honor s’hauran d’alinear en els 9 primers escaquers, 9 jugadors del llistat de forces de Divisió d’Honor (plantell de 17). El tauler número 10 dels partits dels equips de Divisió d’Honor serà de lliure elecció del club, entre els jugadors/res que figurin a la llista d’ordre de forces completa del club.

11.11 Llistat de forces de Divisió d’Honor dels jugadors/res per a competicions d’equips.
Els clubs afiliats a la Federació Catalana amb un equip de Divisió d’Honor, per poder participar en aquesta competició, a més del llistat d’ordre de forces, dins dels terminis establerts, hauran de presentar una segona relació de jugadors on s’indicarà el nom dels 17 jugadors, com a màxim, que conformaran el plantell del primer equip. Aquesta segona relació s’ha de presentar abans del dijous anterior a la primera ronda de la Lliga Catalana sense opció a modificar, afegir o eliminar cap jugador en rondes posteriors.

Reglament de Disciplina Esportiva

Subsecció tercera : El procediment d’urgència

Article 60.

Els procediments disciplinaris per a les infraccions de les regles del joc, la partida o la competició, o de la conducta esportiva, susceptibles d’ésser qualificades de constitutives d’una infracció lleu o greu, quan requereixin la intervenció immediata dels òrgans disciplinaris per raó del desenvolupament normal de la competició, es poden tramitar pel procediment d’urgència.

Article 61.

El procediment d’urgència s’inicia mitjançant l’acta de la competició que reflecteixi els fets que poden donar lloc a sanció, que ha d’ésser subscrita per l’àrbitre o qui estigui oficialment encarregat d’aixecar-la.

Article 62.

Les incidències hauran de ser reflectides a l’acta o informe per part dels delegats, en cas que no hagi àrbitre. El termini per realitzar una reclamació al Comitè de Competició o realitzar al·legacions o annexes a l’acta serà de 48 hores posteriors al moment en què es generi d’incidència, o el motiu de la reclamació. El Comitè de Competició decidirà si una reclamació posterior a aquest termini de 48 hores podrà ser admesa a tràmit per la impossibilitat de poder realitzar la reclamació dintre del termini.

El procediment d’urgència també pot iniciar-se mitjançant una denúncia de la part interessada feta posteriorment, sempre que la denúncia es registri a les oficines de la federació corresponent dins el segon dia hàbil següent al dia en què hagi tingut lloc la partida i vingui acompanyada d’un mínim principi de prova sobre la presumpta comissió de la infracció o infraccions denunciades.

En aquest sentit, només podran subscriure y presentar les denúncies els esportistes, en la seva qualitat de persones físiques afectades -quan la competició on es presenti la denúncia sigui individual- o els representants legals dels Clubs o de les seccions adscrites a la Federació, en cas de competicions per equips.

3. CONSIDERACIONS

En relació amb les al·legacions del C.E. Mollet, cal dir el següent:

  1. No es considera un atenuant que el mateix club o d’altres clubs hagin realitzat el mateix tipus d’alineació que es denuncia.
  2. Si bé és cert que l’article 11.10 és genèric i permet alinear a l’escaquer 10 qualsevol jugador de la llista d’ordre de forces, l’art. 8.3 és específic i fa referència a la segona fase de la Lliga que és la que es denuncia per part del club GEVA-CEA. Davant dos articles del mateix reglament, té prioritat l’article específic, no el general.
  3. L’art. 8.3 específic de la segona fase de la Lliga a Divisió d’Honor limita l’alineació de jugadors en dos aspectes: a) només dos jugadors nous poden participar, si no ho han fet a la primera fase de la lliga i, segon, han d’estar dins el plantell de 17 jugadors. L’article 8.3 del Reglament de la Lliga Catalana diu amb tota claredat: ... “ a més caldrà que estiguin al plantell dels 17 jugadors que formen part de l’equip de Divisió d’Honor de cada club...”
  4. L’art. 11.10 i 8.3 no entren en contradicció, ni són confosos. Aquest Comitè considera que no es poden interpretar de diferents formes i cal aplicar la literalitat d’aquests articles. L’article 8.3 és específic de la segona fase de la lliga a la Divisió d’Honor i acota les possibilitats d’alinear jugadors.
  5. L’assemblea de clubs, a què fa referència el C.E. Mollet, no va aprovar el fet de poder alinear qualsevol jugador al tauler 10, ja que això només seria possible amb una modificació reglamentària de l’art. 8.3 que només permet alinear jugadors, que no hagin participat en la primera fase de la Lliga a Divisió d’Honor, sempre i quan estiguin al plantell dels 17 amb què compta cada club de Divisió d’Honor.
  6. Aquest Comitè no pot actuar pel que hauria de dir en el futur el Reglament, ni tampoc en el al·legat esperit de la norma. La funció dels Comitès jurídics és el d’aplicar la norma vigent, tal com està redactada actualment.
  7. El C.E. Mollet va alinear un jugador que no estava en el plantell dels 17 de què disposava el club, i, per tant, va infringir l’art. 8.3.

4. DECISIÓ

Per la present resolució s’acorda:

Primer: Estimar la denúncia del GEVA-CEA i donar el punt global del matx al GEVA-CEA, per alineació indeguda del C.E. Mollet.

El resultat final del matx, a efectes de la classificació, serà GEVA-CEA 10- Mollet 0

Segon: Pel que fa al càlcul de l’ELO, les partides es comptabilitzaran segons el seu resultat real.

Tercer: Tornar la fiança al C.E. GEVA-CEA

 

Contra aquesta resolució pot interposar-se en el termini màxim de deu dies hàbils següents a la notificació de l’acte impugnat davant el Comitè d’Apel·lació de la Federació Catalana d’Escacs.

 

Comitè de Competició de la FCE

Barcelona, 21 de març de 2024