Del 11 al 18 d’agost ha tingut lloc al centre Fiveller, c. Joan Fiveller nº 11 de Sant Adrià de Besòs, el V Obert Internacional d’Escacs Sant Adrià 2023, torneig que pertany al XIX Circuït Català d’Oberts Internacionals d’Escacs organitzat per la Federació Catalana d’Escacs, FCE a partir d'ara.

L’Obert s’ha jugat tots els dies per la tarda a les 17:00h. tret del diumenge 13 d’agost que es va fer doble ronda i el 18 d’agost, començant la del matí en els dos casos les 9:30h.

Aquest any l’obert ha consistit en dos grups separats per l’elo 1950 Fide, amb un marge de 100 punts de més d’elo català, fins a 2050 per poder jugar el grup B, encara que alguns jugadors que podien jugar el grup B, han preferit jugar el A.

Aquest obert ha tingut un ritme de joc de 90 minuts a finish més 30 segons per jugada feta des de la primera jugada. L’obert s'ha jugat en una àmplia sala única, amb aire condicionat, amb una sala d’anàlisis anexa per quan els jugadors acabaven les seves partides i volien analizar-les.

Vista de la sala de joc

 

Totes les taules del grup B tenien mantells negres i tots els jugadors planelles amb cartrons. Així es diferenciaven de les del grup A, que no en tenien, donat que eren de color blanc.

El dia 13 d’agost, on es jugava la doble ronda, l’organització va regalar als jugadors una bossa amb un entrepà, aigua i un plàtan.

L'obert ha estat arbitrat per l'Àrbitre Internacional Miquel Fernández-Díaz Mascort com a àrbitre principal i per l’àrbitre català Ricard Llerins Bonet i l’àrbitre català en pràctiques Mane Amirkhanyan. El director de l’obert va ser Joan Molinero Martín. Per fer el sorteig i les classificacions s’ha fet servir el programa informàtic Swiss-Manager.

Es va formar un Comitè de Competició durant la primera ronda de joc, format pel director del torneig Joan Molinero Martín, el jugadors del grup A Andrés Fernández Egea, Joan Manuel Marchés Ríos i la jugadora colombiana Ángela Franco Valencia, que no van haver d’intervenir en cap decisió, donat que ningú va fer una queixa a aquest comitè, fent servir el full de la Fce que teníem preparat.

Al grup A han participat 36 jugadors, entre ells un MF, una WIM i 4 MC. El primer del ranking Fide era el MF indi Kundu Subhayan amb un elo Fide de 2.341 punts.

Diversos aficionats van venir a veure en directe la competició en els diferents dies de joc.

A l’obert en total es van inscriure 80 jugadors de 6 països diferents, 36 al grup A i 44 al grup B, dels quals van jugar com a mínim 5 rondes 65 jugadors: 30 al grup A i 35 al grup B.

Un cop acabada la darrera ronda de la competició, es va fer un sorteig per veure l’ordre dels desempats, tal com posaven les bases. A l’entrega de premis, un cop acabada la competició, es van repartir 3.030 € en 27 premis en metàl·lic, 11 dels quals pel grup B i 14 trofeus, 7 dels quals pel grup B. Hi havia 10 premis per la classificació general al grup A i 5 a la del grup B.

A ella va assistir un nombrós públic. L’entrega la van fer el director de l’obert i president de l’entitat organitzadora Joan Molinero Martín, el president de la Fce Sr. Josep Claudi Viñas Racionero i el Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sr. Francisco Burgos Rubiales, els dos darrers fent un petit discurs d’agraïment als participants i l’entitat organitzadora.

Un cop jugades les 9 rondes de la competició el MF indi Kundu Subhayan va quedar campió del grup A amb 7,5 punts, seguit per la WIM Ángela Franco Valencià amb 7 punts i pel jugador sots-18 David José Caballero Marrugo amb 6,5 punts, els dos darrers colombians.

Podi del Grup A

El millor local del grup A va ser el jugador Andrés Fernández Egea amb 4 punts.

El millor sots-18 va ser pel jugador americà sots-14 Luca G. Tessiore, quart del torneig a la classificació final, amb 6,5 punts.

La millor jugadora del grup A va ser la jugadora de Cerdanyola del Vallès Júlia Pinyol i Llora amb 4,5 punts.

El premi al jugador veterà de més de 65 anys va ser pel jugador del Sant Martí Antonio Fábregas Fontanet amb 5,5 punts.

El grup B l’ha guanyat el veterà jugador cubà del Gramenet Rodolfo Roque Fuentes amb 8,5 punts, seguit pel jove jugador del Peona i peo sots-16 Nicolás Aleksanyan amb 7 punts, empatat amb el local José Luís García Punzano.



Rodolfo Roque Fuentes campió del Grup B

El millor local ha estat Vicente Carricondo Fernández amb 5,5 punts, en quart lloc a la classificació final.

El millor sot-18 del grup B va ser per la jugadora americana Sara Gupta amb 5 punts.

La millor jugadora del grup B va ser Laia Carabantes Otal del Monzón amb 5 punts.

El millor veterà de més de 65 anys va ser el jugador de El Prat Jaume Costa Travé amb 5,5 punts.

Respecte els premis per trams, excloent els 10 primers de la general que ja tenien premi econòmic, el tram 2099-1950 el primer classificat del grup A va ser pel jugador del Colón Sabadell Arnau González Cobos amb 4,5 punts, seguit pel jugador de l’Índia Nigam Gourav amb 4,5 punts.

Respecte els trams del grup B excloent els cinc primers de la general que ja tenien premi econòmic, el millor jugador del grup B del tram 1799-1650 va ser Raúl Reyes Marín del Penya Mollet XXI amb 5,5 punts, seguit per la jugadora americana Sara Gupta amb 5 punts.

Finalment el millor jugador del tram de menys de 1649 elo Fide va ser novament pel jugador veterà de El Prat Jaume Costa Travé amb 5,5 punts, empatat amb el jugador del Granollers-Canovelles Daniel Flores Muñoz.

A l’entrega de premis el president del Club d’Escacs Sant Adrià Sr. Joan Molinero Martín, ha agraït la participació dels jugadors i la presència de les autoritats que han donat suport a la competició.

Des de l’organització agraïm la col.laboració de la Federació Catalana d'Escacs i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que han facilitat el desenvolupament d’aquest obert internacional d’escacs, uns cedint material de franc i altres la sala de joc.

Esperem poder seguir millorant les condicions de joc del nostre obert d’estiu perquè augmenti la participació en properes edicions.

Club d'Escacs Sant Adrià

A Barcelona, 19 d’agost de 2023