El Gran Mestre Yuri Solodovnichenko, campió per primer cop a la Pobla de Lillet

Ja ha finalitzat la XXXIIa edició de l’Obert de La Pobla de Lillet. Ha guanyat el GM Yuri Solodovnichenko d’Ucraïna. mantenint així la tradició de guanyar gairebé sempre un jugador diferent. Aquest any el GM Dani Alsina, guanyador el 2022 i que era el primer de rànquing, no ha pogut repetir victòria i ha tingut de conformar-se en el quart lloc, a dos punts del campió. Al podi l’han completat l’MI xilè Fernando Valenzuela com a subcampió i el també MI català Robert Alomà.

Podi del grup A: D'esquerra a dreta (2on MI Fernando Valenzuela, 1er GM Yuri Solodovnichenko, 3er MI Robert Alomà

Fins el darrer moment s’ha estat a punt d’aconseguir norma de MI. A la 8a ronda es varen enfrontar dos candidats. Va guanyar el FM català Vicenç Esplugas Esteve, i a l'última ronda  només li calia la victòria per aconseguir-la. Jugant al primer tauler era molt complicat, i ha acabat perdent.

Al Grup B ha estat molt renyit ja que els tres jugadors del podi han acabat amb 7 punts. El guanyador ha estat el jugador de Molins de Rei Àlex Bogerd Esteve que era el 15è del rànquing inicial. Subcampió amb els mateixos punts ha estat el jugador de l’Avinyó Lluís Riera Sola, primer del rànquing però amb pitjor desempat. Ha completat el podi en Marc Gamisans Cassi del C.E. Berguedà i que rea el 16è del rànquing inicial.

Podi del grup A: D'esquerra a dreta (2on Lluís Riera Sola, 1er Àlex Bogerd Esteve, 3er Marc Gamisans Cassi)

Ha estat una de les edicions més fortes dels darrers anys amb 3 GM, 3 MI i uns quants FM i CM en busca de normes. La prova és que dels tres GM, dos han quedat fora del podi. Moltes banderes diferents a més de la clàssica d’Armènia del Karen (Xile, Ucraïna, Geòrgia, Andorra, Alemanya, i per primer cop Hong Kong i la Índia). També al grup B. Ha repetit la Sabine d’Alemanya que aquest any ha vingut amb el seu fill (l’alemany del Grup A), i uns bessons indis que juguen amb bandera anglesa i tenen només 8 anys. També aquest any hem tingut el segon jugador més gran que ha participat mai després d’en Ramon Trias que ho va fer durant 10 anys seguits i que amb 94 anys va participar-hi el 2006. Ha estat José Manuel Pardo que amb 91 anys ha vingut amb el seu fill des de Madrid per jugar el torneig.

El divendres es varen fer les simultànies a càrrec del MI Robert Alomà de Masdenverge. Aquest any no va haver molta participació (12 taulers) però el varen tenir jugant fins gairebé les dues de la matinada els jugadors del País Valencià.

Hem fet les clàssiques activitats paral·leles com el concurs de puzles (la parella guanyadora el va completar en poc més de 58 minuts), les ràpides dintre del circuit de la Catalunya Central i que va guanyar el FM Francisco Javier Garcia Jiménez del Valls i que va venir expressament a jugar les ràpides acompanyant la seva filla. El podi el va completar l’Hugo Uber Gràcia també del Valls i que ha participat a l’obert i en tercer lloc l’Esteve Mateu Guiu d’Andorra que ha fet d’àrbitre auxiliar en el torneig. Finalment, l’altre activitat que té molt èxit any rere any, és el torneig de Tennis taula. Amb 20 participants. Fins i tot el pare del noi de Hong Kong (Jonathan Lau) s’hi va afegir. L’Hugo Uber el va guanyar en una final molt disputada contra el Nil Iglesias que va venir exclusivament per participar a les ràpides del diumenge amb la seva mare i el seu germà i el torneig de Tennis taula. El Nil només va perdre dos sets en tot el torneig, precisament els de la final. Va completar el podi en Jordi Capellades, director del Torneig d’escacs i que va ser eliminat en semifinals pel subcampió, en Nil.

Com a novetat, i copiant la idea del Torneig de Llinars, s’ha donat cada dia un lot de productes locals (vermut, embotit, melmelades, carquinyolis i consumicions als locals del poble) en un tauler concret. Un del Grup A (el 21) i un del Grup B (el 17). Ha estat molt ben acollida la iniciativa.