La Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona va acollir els dies 29 i 30 de gener la II Jornada d’experiència d’escacs i educació organitzada per l’Observatori d’Escacs i Educació i l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Escacs, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Girona.

Aquesta activitat de l’Observatori, que està inclosa en el Pla de Formació del Departament d’Ensenyament, té per objectiu donar a conèixer el projecte Escacs a l’Escola, projecte que permet treballar els efectes beneficiosos dels escacs, com ara la concentració, la memòria, les habilitats lingüístiques o el càlcul mental, fomentar l’intercanvi d’idees i compartir experiències realitzades pels i les mestres d’escoles que participen en el projecte i aprofitar la trobada per analitzar i reflexionar sobre aspectes relacionats amb educació i escacs.

La sessió inaugural va tenir lloc el divendres i hi van participar activament la Dra. Carme Saurina, directora de l’Observatori “Escacs i educació” de la UdG, el Dr. David Brusi en representació del rector de la UdG, la Sra. Montserrat Payés, cap del servei d’Ordenació Curricular d’Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament i el Sr. Josep Serra, vicepresident primer de la Federació Catalana d’Escacs.

La conferència inaugural de la Jornada amb el títol “Què és això que anomenem gamificació?” va ser impartida per Pere Cornellà, mestre, pedagog i tècnic de l’ICE de la UdG.

 

El dissabte es van dur a terme un total de 8 presentacions d’experiències que tractaven de temes tan diversos com la construcció d’un escaquer gegant al pati, els escacs a l’escola rural, els escacs i els deficients visuals o l’ús de les TIC, entre d’altres.

 

Exposició de taulers gegants

En aquesta segona edició hi van participar una cinquantena de persones, i com a novetat cal destacar la realització de dos tallers pràctics, impartits pels formadors Josep Serra i Marta Amigó, els quals van tenir molt bona acollida i valoració per part dels assistents, i una exposició de llibres i materials d’escacs.