El dilluns 13 d’abril s’ha dut a terme a Vilaseca, a la sala Milos de l’Hotel Palas Pineda, la presentació del projecte “Escacs a l’Escola”, tot aprofitant la celebració del Campionat de Catalunya d’Edats.

Aquest projecte va començar el curs 2012-13 amb la signatura d’un conveni entre el Departament d’Ensenyament, la Universitat de Girona i la Federació Catalana d’Escacs en el qual hi van participar 10 escoles de tot Catalunya.

El curs 2013-14 se n’ha signat un altre entre el Departament d’Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Federació Catalana d’Escacs en el qual hi participen 104 escoles del nostre país.

En la presentació de dilluns hi han participat com a ponents en Josep Serra i la Marta Amigó de la Federació Catalana d’Escacs i la Dra. Carme Saurina de la Universitat de Girona.

En Josep i la Marta han explicat els motius que han portat a la signatura dels convenis així com els compromisos de cada institució participant. Concretament han fet esment de la Directriu del Parlament de Catalunya, de data 21 de juliol de 2010 i de la Declaració del Parlament Europeu, de data 15 de març de 2012.

També han fet una breu presentació d’aspectes dels escacs que tenen incidència positiva en l’educació.

Han remarcat que la introducció dels escacs en el sistema educatiu dins l’horari escolar a primer i segon de primària pretén aconseguir l’ús dels escacs com una eina educativa.

Han explicat que els escacs contribueixen a exercitar la memòria visual, aprendre a prendre decisions, aprendre dels propis errors, millorar les habilitats lectores i lingüístiques, treballar la capacitat de concentració, creativitat i orientació espacial, potenciar la convivència, treballar textos escrits, treballar conceptes matemàtics,...

El lema del projecte és “observo, penso, jugo”, és a dir, primer observem i ensenyem a observar, després pensem i ensenyem a pensar, és a dir, què volem fer, què podem fer i com ho podem fer, i a la fi, juguem, és a dir, ho fem i ho fem nosaltres, ho fas tu.

La Carme ens ha explicat l’estudi que des de la Universitat de Girona s’ha realitzat el curs 2012-13 a partir d’una enquesta passada als nens i nenes que han participat en el projecte de les 10 escoles, així com als nens i nenes de dues escoles anomenades “control” per tal de poder contrastar. El resultat ha estat clarament favorable a l’ús del escacs com eina educativa.

Aquest estudi ens aporta evidència de la millora aconseguida tant a nivell matemàtic com lingüístic, en aspectes de lectura, per als alumnes que han utilitzat els escacs com a eina educativa.

A nivell matemàtic hi ha una millora significativa que es concreta en la millora de la capacitat de pensament lògic-matemàtic, en el domini numèric i operatiu, en la capacitat mètrica, en la millora de l’orientació espacial i en la resolució de problemes.

A nivell lingüístic hi ha una millora significativa que es concreta en la millora de la comprensió literal i relacional, en la comprensió i percepció visual i en la comprensió organitzativa i interpretativa.

En el debat final amb els aproximadament quinze assistents, s’ha constatat interès pel projecte i s’ha demanat contemplar la opció d’ampliar-lo a altres nivells de l’ensenyament, com a secundària. Des de la taula s’ha confirmat la voluntat però també la prudència.

També s’ha posat sobre la taula el paper que les diferents Facultats d’Educació hi poden fer respecte la formació dels futurs mestres. També s’està treballant en aquesta línia però hem de tenir molt presents les competències que cada institució té en cada camp.

Volem agrair la participació dels que han vingut a escoltar-nos així com les aportacions positives que han fet.