Definició de les funcions de l'entrenador oficial i participants de la Federació Catalana d'Escacs, en els Campionats d'Espanya.

1) Diferents situacions que ens trobem i com actuarem:

1.1 Designació d'entrenadors oficials.
L'entrenador oficial designat per la FCE atendrà als jugadors classificats i als becats, que
en principi seran els que millors opcions esportives tindran. En el cas de que algun jugador Open, estigui fent un bon torneig els entrenadors i delegats valoraran la incorporació d'aquest jugador a l'entrenament.

1.2 Coordinació amb altres monitors.
Alguns participants (siguin classificats, becats o en mode Open) assisteixen amb
monitors personals com a suport, és una cosa positiva que hem d'aprendre a coordinar, ja que la descoordinació i falta d'instruccions al respecte ha ocasionat en el passat perjudicis i/o confusions, en comptes d'ajudar al participant, se li ha perjudicat i se l'ha confós.

2) Reglament i funcionament dels entrenadors i delegats:

2.1 El delegat/s dins la sala es faran càrrec de tots els nens/es catalans, tant siguin becats, classificats o open. Un cop fora de la sala els delegats només es faran càrrec dels jugadors/es que tenen al seu càrrec.

2.2 Acordar un horari i un lloc d'entrenament estàndard amb els jugadors al seu càrrec. El
lloc ha de ser privat, habitualment l'habitació del propi entrenador.

2.3 Preparació tècnica de les partides. En una jornada doble l'entrenador podrà decidir no
preparar alguna de les partides en què no hi hagi informació rellevant dels rivals, per
que el jugador pugui descansar.

2.4 Anàlisi tècnica de les partides. En una jornada de ronda doble, l'entrenador podrà decidir
no analitzar si les partides s'allarguen, perquè el jugador pugui descansar.

2.5 Resoldre els dubtes tècniques dels jugadors al seu càrrec al llarg de tota la competició.

3) Assignació d'entrenament:

3.1 Si un participant assisteix en modalitat Open sense monitor personal, no té dret a
entrenador oficial. No obstant això, el delegat i entrenadors, estaran pendent de la seva participació i podran decidir la seva incorporació en funció dels seus resultats.

3.2 Un jugador/a amb dret a entrenador oficial, en el cas de tenir un mal campionat, es pot deixar de preparar, per poder atendre amb més temps els jugadors/es que tenen opcions.

3.3 Si un participant assisteix en modalitat Open amb entrenador personal, no té dret a
entrenador oficial.

3.4 Si un jugador classificat o becat assisteix amb entrenador personal, es considerarà que renuncia a l'entrenament oficial.

4) Enfrontaments entre catalans:

4.1 Per regla general, en el cas que es produeixi un enfrontament entre jugadors de la Delegació Catalana, l'entrenador oficial s'inhibeix de preparar a cap dels jugadors, ja siguin classificats, becats o jugadors Open.

4.2 En cas d'enfrontament entre dos catalans i que un d'aquests dos jugadors tingui el seu entrenador personal present al campionat, el jugador becat o classificat, si tindrà dret a entrenament amb l'entrenador oficial.

5) Consells per millor rendiment

5.1 En el cas de consultar entrenadors particulars via online o telefònica, s'aconsella no contradir l'entrenament obtingut per l'entrenador oficial. Millor aprofundir amb la preparació obtinguda. En cas contrari seria motiu suficient per quedar fora de l'entrenament amb l'entrenador oficial.

5.2 És molt important que les jornades de descans, tot i fer turisme, platja, piscina, etc..., es tingui en compte que els nens han de tenir estones de descans.

5.3 Es recomana que les jornades de descans no s'aprofitin per jugar a ràpides, ja que això no es cap benefici pel jugador/a.

5.4 És molt important l'ajuda dels familiars per obtenir un bon rendiment i funcionament de tota l'expedició.

 

Comissió d’Escacs Base

Federació Catalana d’Escacs