Reunit el Comitè de Competició i Disciplina Esportiva de la Federació Catalana d'Escacs (FCE), a la seva seu habitual c/ Sant Adrià 20 de Barcelona.
VIST, la reclamació de l' àrbitre de suport senyor J.G.M.
ANTECEDENTS:
- El 15 de juliol del 2024 entra al comitè de competició la reclamació del senyor J.G.M. per conflicte contra CTA (Comitè Tècnic d'Àrbitres) i contra el senyor G.C.Z.
- Del 4 al 9 de març del 2024 participa el senyor J.G.M. al torneig II Tancat de Salou sub 2000 com a AA (Àrbitre Adjunt).
- L'11 del mateix mes el senyor J.M.C.J., concedeix la norma d'AN (Àrbitre Nacional).
- El mateix dia - al cap de pocs minuts - el CTA, rebutja la norma concedida d'AN.
LEGISLACIÓ:
REGLAMENTO DEL COMITÉ TÉCNICO DE ÁRBITROS DE LA FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE AJEDREZ
Artículo 18º.
Acreditación de Experiencia Práctica. Para la acreditación de la experiencia práctica se requieren cuatro informes favorables. Cada informe favorable tendrá el valor de una norma que pueden ser obtenidas cumpliendo los siguientes requisitos:
- En caso de que el aspirante a norma actúe como árbitro adjunto, la norma será expedida por el árbitro principal que deberá tener el título de AN, AF o AI.
- En caso de que el aspirante a norma actúe como árbitro principal, la norma será expedida por el director del torneo que deberá tener la titulación de OI, AN, AF o AI.
- Para la validez de la norma será imprescindible la permanencia física en el torneo durante la totalidad de las rondas, tanto de quien la informa como de quien la recibe.
- Sólo se admitirá una norma como árbitro adjunto por torneo de hasta 100 jugadores y una más por cada 100 participantes más o fracción. Sea cual sea el número de participantes sólo se admitirá una norma como árbitro principal por torneo.
ESTATUTS FCE
SECCIÓ SEGONA.- EL COMITÈ D'ÀRBITRES
Article 93.-
El comitè d'àrbitres és un òrgan col·laborador que depèn de la Junta Directiva de la Federació Catalana, que agrupa tots els i les membres de l'organització arbitral i que té les funcions següents:
- Proposar a la Junta Directiva de la Federació Catalana els criteris i la normativa de qualificació, classificació i designació dels i de les àrbitres per a les competicions federades.
- Arbitrar i controlar específicament el desenvolupament de les competicions federades incloses en el calendari oficial de la Federació Catalana corresponent, d'acord amb les normes establertes reglamentàriament de cada federació.
- Vetllar per la formació i l'actualització permanent de tots els seus i les seves membres, col·laborant en els cursos de reciclatge i duent a terme les proves adients per al manteniment físic i tècnic de cada membre amb la finalitat d'aconseguir un nivell òptim de coneixements i preparació.
- Establir les diferents categories o nivells que calguin, d'acord amb la normativa aprovada per la federació corresponent i la legislació d'aplicació.
- I totes les funcions que la Junta Directiva de la federació cregui oportú atorgar-li.
REGLAMENT DEL COMITÈ D'ÀRBITRES FCE
Article 8è.- COMPETÈNCIES RELATIVES A LA FORMACIÓ.
- Programar i fer seguiment de tots el cursos de formació d'àrbitres catalans i àrbitres de suport que se celebrin, ja siguin encaminats a l'obtenció de títols, al reciclatge o a qualsevol altre tipus de formació.
- Elaborar i homologar, en el seu cas, el material docent pels cursos esmentats en l'apartat a) d'aquest article.
- Qualificar les proves, controls o exàmens per l'obtenció del títols d'àrbitre sota la seva competència.
- Realitzar un mínim d'una convocatòria anual.
TÍTOL QUART.- ÀRBITRES FEDERATS I DIFERENTS TITULACIONS.
Article 13è.- DELS ÀRBITRES FEDERATS
- Són àrbitres federats tots els àrbitres amb el títol d'àrbitre de suport o superior o en pràctiques, en possessió de la corresponent llicència federativa tramitada davant de la FCE i al corrent del pagament de les quotes establertes.
- La manca de la renovació anual de la llicencia donarà lloc a la pèrdua de la condició d'àrbitre federat.
- Per tenir dret a ser designat per arbitrar Campionats de Catalunya o altres proves del Calendari Oficial de la Federació Catalana d'Escacs, cal tenir la consideració d'àrbitre federat d'acord amb el que estableixen els paràgrafs a) i b) del present article.
Article 14è.- DRETS DELS ÀRBITRES FEDERATS.
Tots els àrbitres federats, pel sols fet de ser-ho, a menys que estiguin sancionats disciplinàriament, tenen els següents drets:
k. Els Àrbitres Catalans en pràctiques i els Àrbitres de Suport únicament podran actuar com a àrbitres auxiliars. També podran ser electors, però no elegibles.
TÍTOL CINQUÈ .- OBTENCIÓ DEL TÍTOL D'ÀRBITRE
Article 17è.- TITULACIONS
Les titulacions d'àrbitre d'àmbit autonòmic català i, per tant, competència de la FCE i del Comitè d'Àrbitres, són:
- Àrbitre de Suport.
- Àrbitre Català.
Article 18è.- ATORGAMENT DE TÍTOLS D'ÀRBITRES
- Els títols d'Àrbitre Català i d'Àrbitre de Suport seran atorgats pel President/a de la FCE a proposta del Delegat del Comitè d'Àrbitres, en un termini màxim de quinze (15) dies des de la data de recepció de la proposta.
- El delegat del Comitè d'Àrbitres proposarà al President/a de la FCE tots els candidats que hagin superat el conjunt de les proves adreçades a l'obtenció dels títols, establertes reglamentàriament. Això succeirà, com a màxim, dins dels trenta (30) dies següents des de la proposta del candidat.
- Un cop atorgat el títol d'Àrbitre de Suport o d'Àrbitre Català, el seu posseïdor ostentarà la condició d'àrbitre amb tots els drets que li corresponen.
Article 19è.- REQUISITS PREVIS
Per poder ser candidat per l'obtenció del Títol d'Àrbitre, serà necessari que:
- L'aspirant tingui el veïnatge civil català.
- Tingui els setze anys complerts, amb el benentès que no podrà actuar com a àrbitre principal ni substituir-lo sense ser major d'edat.
Article 20è.- OBTENCIÓ DEL TÍTOL D'ÀRBITRE DE SUPORT
Per obtenir el Títol d'Àrbitre de Suport seran obligatoris tots els requisits següents:
- Acreditar la participació i aprofitament d'un (1) curs de formació oficial segons el que preveu l'article 22è.
- Superar amb la qualificació d'APTE l'examen que a tal efecte realitzi el Comitè d'Àrbitres de la FCE.
- Disposar dels tres (3) informes necessaris conforme al que disposa l'article 24è.
El candidat ha de presentar la sol·licitud amb el formulari corresponent.
Article 21è.- OBTENCIÓ DEL TÍTOL D'ÀRBITRE CATALÀ.
Per obtenir el Títol d'Àrbitre Català seran requisits obligatoris tots els següents:
- Acreditar la participació i aprofitament d'un (1) curs de formació oficial segons el que preveu l'article 22è.
- Superar amb la qualificació de APTE l'examen que a tal efecte realitzi la Comissió Delegada d'Àrbitres de la FCE.
- Disposar dels quatre (4) informes necessaris conforme al que disposa l'article 24è.
El candidat ha de presentar la sol·licitud amb el formulari corresponent.
Article 22è.- CURS DE PREPARACIÓ DE L'EXAMEN DE CONEIXEMENT TEÒRIC
Els cursos de preparació teòrica seran organitzats per la Comissió Delegada de la FCE, ja sigui per decisió pròpia o a proposta d'un dels òrgans de govern de la FCE.
- Seran impartits per àrbitres designats per la Comissió Delegada amb titulació mínima d'Àrbitre Català i suficient experiència pràctica. El temari, el calendari i el desenvolupament serà supervisat pel CA o un delegat nomenat per aquesta Comissió.
- Anualment es convocarà, amb una antelació mínima de dos (2) mesos, un curs de preparació de l'examen de coneixement teòric d'Àrbitre de Suport mitjançant La convocatòria haurà d'indicar les següents dades: dates i lloc de celebració del curs, temari concret, i condicions per a l'obtenció del certificat d'aprofitament.
- Anualment es convocarà, amb una antelació mínima de dos (2) mesos, un curs de preparació de l'examen de coneixement teòric d'Àrbitre Català mitjançant circular. La convocatòria haurà d'indicar les següents dades: dates i lloc de celebració del curs, temari concret, i condicions per a l'obtenció del certificat d'aprofitament.
- Aquests cursos tenen com objectiu la formació de personal qualificat per a la pràctica de l'arbitratge. El curs preparatori per a l'obtenció del títol d'Àrbitre de Suport haurà de tenir el mínim d'hores adient per cobrir el temari especificat. El curs preparatori per a l'obtenció del títol d'Àrbitre Català haurà de tenir el mínim d'hores adient per cobrir el temari especificat. S'autoritza la celebració conjunta dels dos cursos. En aquest cas haurà d'existir un bloc comú i un segon bloc per a l'obtenció del títol d'Àrbitre Català.
- El temari dels cursos, així com les possibles modificacions d'aquest, seran definits per la Comissió Delegada d'Àrbitre publicats mitjançant la circular de convocatòria. No obstant, hauran de cobrir obligatòriament els temes definits a les convocatòries d'examen descrites a l'article 22è.
- En ambdós casos els ponents emetran un informe a la Comissió Delegada d'Àrbitres com a màxim deu (10) dies després de la realització de l'última classe amb les recomanacions d'expedició del certificat d'aprofitament per aquells alumnes que hagin complert els requisits de la convocatòria. Un requisit obligatori per a l'obtenció del certificat és la presència a, com a mínim, el 80% de les hores decurs.
Article 23è. – EXAMEN DE CONEIXEMENT TEÒRIC
- Com a mínim una vegada a l'any, prèvia realització del curs de preparació adient, la FCE., a proposta del C.d'A., convocarà un examen per l'obtenció del títol d'Àrbitre de suport i un altre per l'obtenció del títol d'Àrbitre Català.
- S'autoritza la celebració conjunta de les dues proves. En aquest cas hauran d'estar clarament definides les parts corresponents que donen accés a cadascuna de les titulacions. Un aspirant només podrà presentar-se a l'examen de coneixement teòric d'una de les titulacions de forma simultània.
- El temari de l'examen d'Àrbitre de suport haurà de contenir, com a mínim els següents ítems:
-
- Lleis dels Escacs.
- Reglament del CTA de la FCE.
- Utilització i configuració de rellotges analògics i digitals.
- Coneixements bàsic del Reglament General de Competicions de la FCE.
- Coneixements bàsic de la utilització de programes d'aparellament aprovats per la FIDE.
d. El temari de l'examen d'Àrbitre Català haurà de contenir, com a mínim els següents ítems, a més dels descrits a l'article B.3:
-
- Reglament dels tornejos més importants de Catalunya.
- Normativa de valoració (ELO i títols catalans).
- Titulacions i normes d'àrbitre.
- Feina i competències de l'àrbitre.
- Confecció de bases de tornejos.
- Coneixement dels sistemes d'aparellament recomanats per la FIDE.
- Sistemes de desempat de la FIDE i la FCE.
- Informes de les diferents federacions.
e. Preparació de l'exercici.
e1).- La FCE, a traves de la Comissió Delegada d'Àrbitres, serà la responsable de la preparació dels exercicis.
e2).- L'examen anirà en un sobre tancat, que serà obert a l'hora establerta, pel delegat supervisor de l'examen i en presència dels examinats.
e3).- Es prepararà una segona prova, que serà utilitzada en cas d'obertura indeguda de l'exercici principal, incompliment manifest de l'hora de començament o en aquelles circumstàncies en les quals el delegat supervisor consideri que es pot donar lloc a irregularitats o impugnacions de l'exercici.
f. Garanties de l'exercici.
f1).- El delegat supervisor emetrà un informe sobre el desenvolupament d'aquesta.
f2).- La Comissió Delegada designarà un comitè d'almenys dos àrbitres de com a mínim titulació d'àrbitre català com a correctors i que valoraran els exercicis amb la qualificació d'apte o no apte. En cas de discrepància, la Comissió Delegada realitzarà la qualificació de la prova.
f3).- La prova es realitzarà pel sistema de pliques. Les pliques s'obriran a la seu de la FCE, en data i hora prèviament anunciades, després de la publicació de les qualificacions de cada clau numèrica. El delegat de la prova guardarà tots els exercicis en un altre sobre, que serà igualment tancat i signat.
f4).- Si algun candidat resultés NO APTE, caldrà comunicar-li de forma fefaent aquest extrem i amb motivació, per escrit, de les causes de la denegació. L'afectat tindrà dret als recursos legalment establerts per impugnar aquesta decisió. Sense perjudici dels altres recursos que pugui interposar, podrà recórrer davant del Delegat del CA de la FCE, en el termini de vint (20) dies hàbils a comptar des de la data en què hagi rebut la notificació de la denegació.
Article 24è. – ACREDITACIÓ D’EXPERIÈNCIA PRÀCTICA.
- Només s'admetran informes de pràctiques si el torneig compta amb almenys 25 jugadors i 5 rondes, excepte si es tracta d'una prova oficial de la FCE.
- Per a la validesa d'un informe, serà imprescindible la certificació de la permanència física en el torneig, tant de l'àrbitre principal com del candidat, durant totes les rondes.
- El redactor de l'informe l'enviarà a la FCE., a l'atenció de la Comissió Delegada, en un document adjunt a l'informe del torneig.
- Per a l'obtenció del títol d'Àrbitre de Suport es requereixen 3 informes favorables de l'Àrbitre Principal (essent l'interessat àrbitre auxiliar del mateix torneig).
- Els informes per a un determinat títol només seran acceptats en cas que l'Àrbitre Principal estigui en possessió del mateix títol o d'una titulació arbitral superior.
CONSIDERACIONS:
- Segons la legislació vigent, per ser àrbitre català (AC) cal superar un curs i aprovar un examen; condicions que el senyor J.G.M., només compleix parcialment, ja que va realitzar el curs però va ser NO APTE. De manera que no compleix les condicions per ser àrbitre autonòmic per Catalunya (AC). Ser àrbitre autonòmic per Catalunya, és la "condicio sine qua non" per aconseguir normes d'ÀRBITRE NACIONAL (AN) a Catalunya.
- El senyor J.G.M., al·lega en defensa de la sol·licitud de la norma d'AN, la concedida al senyor A.C.H. al torneig "X Chessable Sunway Sitges Festival 2.023, Grup -B-". La concessió de la norma al senyor A.C.H. prové d'una errada comesa per l'àrbitre principal senyor N.F.A. en consignar la federació autonòmica pertanyent al senyor A.C.H. com la catalana quan en realitat pertany a la de Castella-la Manxa. Un cop detectat l'error administratiu, va ser solucionat, en deixar sense efecte la norma donada d'AN al senyor A.C.H.
- El senyor J.G.M. també assenyala que hi ha una mena de pràctica tàcita entre comunitats per concedir normes nacionals a un àrbitre autonòmic (AA) en una altra comunitat que no sigui on ha aconseguit el títol d'àrbitre autonòmic (AA), en tornejos privats (suposem que es refereix a tornejos homologats), però no aporta cap exemple (prova).
- Cal recordar al senyor J.G.M., que la "FEDERACIÓ CATALANA D'ESCACS" (FCE.), no té cap tipus de conveni amb la resta de FEDERACIONS ESPANYOLES pel qual un AA pugui aconseguir normes d'AN a Catalunya, només els AC poden aconseguir normes d'AN a Catalunya.
- No s'aprecia la necessitat d'obrir expedient sancionador al Delegat del CTA, senyor G.C.Z., ja que les acusacions abocades contra ell no tenen base jurídica i es deriven simplement de la discrepància en el resultat de la prova NO APTE per al títol d'àrbitre autonòmic català (AC).
RESOLUCIÓ:
- No enviar a la FEDA la norma sol·licitada.
- Denegar la sol·licitud per exercir com a ÀRBITRE AUTONÒMIC a Catalunya. A Catalunya només pot ser àrbitre de suport.
- No admetre la sol·licitud de sanció al delegat del CTA (G.C.Z.).
- Tornar la fiança de 50 euros al senyor J.G.M.
Contra aquesta resolució pot interposar-se en el termini màxim de deu dies hàbils següents a la notificació de l'acte impugnat davant el Comitè d'Apel·lació de la Federació Catalana d'Escacs.
Comitè de Competició de la FCE.
Barcelona, 17 Gener 2025