A les instal·lacions de Can Massana de Sant Boi de Llobregat, a la mateixa seu on s'ha jugat el Llobregat Chess Open, va tenir lloc ahir dissabte 9 de desembre de 2023, la primera edició del Campionat d'Escacs Actius Iberoamericà. El torneig ha estat organitzat per la Federació Catalana d'Escacs amb la col·laboració de la Federació Iberoamericana d'Escacs i la Federació Espanyola d'Escacs.

En total hi han participat 150 esportistes de dotze estats diferents, entre els quals 15 eren Grans Mestres, 18 Mestres Internacionals i fins a un total de 71 titulats. La competició va consistir en un suís de grup únic de nou rondes al ritme de 15 minuts més 5 segons d'increment, vàlid per Elo Català i Fide. L'arbitratge fou dirigit per l'Àrbitre Internacional Miguel Ramos.

Després de les nou rondes jugades, el GM argentí Tomas Sosa s'alçà amb la victòria en solitari i de forma invicta després d'aconseguir vuit punts. D'aquesta manera, Sosa s'endugué el trofeu del primer premi i la suma de 1.000 euros. En segona posició se situà l'espanyol GM Alexei Shirov amb 7,5 punts, en tercera posició el xilè Cristòbal Hernández amb 7 punts i per millor desempat. La millor femenina fou l'espanyola MI Sabrina Vega que finalitzà amb 5,5 punts. El millor juvenil sub18 i revelació del torneig fou l'argentí Faustino Oro de només deu anys i que finalitzà el torneig amb 6,5 punts. Joaquín Fiorito fou el millor del tram sub2200, Xavier Mompel millor del tram sub2000 i Antoni Navajas el millor del tram sub1800. El total de premis en metàl·lic que es repartiren foren de 4.900 euros.

L'acta de clausura i d'entrega dels premis hi foren presents el president de la FEDA Javier Ochoa, el president de la FCE Pepo Viñas i el director del Llobregat Chess Open Xavier Pérez Llorca. Donem les gràcies a totes les institucions que han fet possible aquest torneig i també a tots els participants.

Classificació i resultats

Retransmissió de partides