Durant quatre intensíssims dissabtes s’ha estat jugant la Fase Prèvia del Campionat de Catalunya d’Escacs d’Edats de la Territorial de Girona, els dies 18 i 25 de gener de 2020 al poliesportiu de Serinyà amb la col·laboració del Club Escacs Banyoles i els dissabtes 1 i 8 de febrer al centre cultural La Sitja de Fornells de la Selva amb la col·laboració del Club Escacs Fornells. Els dos clubs col·laboradors en organitzar el Campionat d’Edats més important de la Territorial han cuidat al màxim la comoditat tant dels participants com de les famílies i acompanyants. Les quatre jornades hi ha hagut servei de bar al costat del local de joc a càrrec dels organitzadors.

El Campionat d’Edats de Girona ha comptat enguany amb la participació de 208 jugadors repartits en sis categories, de sub-8 a sub-18, tots jugant a la mateixa sala de joc. Això representa un rècord absolut de participació, on per exemple a la categoria sub-16 s’ha doblat la participació respecte l’edició passada. La bona salut dels escacs base a les comarques de Girona és degut a la feinada que fan cada un dels clubs amb molta il·lusió i amb moltes ganes de treballar les seves respectives pedreres. Disset han estat els clubs representats en les diferents categories, dels quals destacar Figueres, Gerunda i Olot com els clubs amb més representació aportant la meitat dels participants.

Pel que fa al resultats esportius, a la categoria més petita d’un campionat d’edats sempre es fa molt difícil saber a priori quins són els favorits, tot i que al final hi acaba havent aquells que ja han jugat altres tornejos prèviament. Per això el podi sub-8 ha estat molt renyit a la darrera jornada i finalment en Quirze Pau, del Figueres, s’ha proclamat campió amb 7 punts i millor desempat que el sots-campió, en Pol Faixedas, del Fornells, tancant el podi l’Adrià Colon, del Gerunda. El millor sub-7 ha estat en Martí Ruiz, del Fornells, i la millor nena la Laia Colomer, del Banyoles.

Podi sub-8: 1r Quirze Pau, 2n Pol Faixedas, 3r Adrià Colon i 4t i millor sub7 Martí Ruiz

El Sub-10 ha estat una categoria dominada clarament pels nens del Gerunda ocupant el podi complet. El campió amb la totalitat dels punts ha estat en Marc Mallorquí, que recentment arrencà unes taules amb la seva partida a les simultànies a cegues contra el GM Àlvar Alonso. Els sots-campió, i també prometedor escaquista, en Mauro Alonso amb 7 punts, i tancant el podi en Dalmau Palahí amb 6 punts i millor desempat que en Marc Güell, en Liam Valle (amb copa millor sub-9) i en Lluc Guerra. La millor femenina amb 5,5 punts i setena a la general fou la Carla Faixedas, del Fornells.

Podi sub-10: 1r Marc Mallorquí, 2n Mauro Alonso i 3r Dalmau Palahí. Millor sub-9 Liam Valle i millor femenina Carla Faixedes.

Pel que fa a la categoria sub-12, malgrat un entrebanc a la tercera partida, el favorit  Arnau Vilà, del Figueres, ha acabat essent campió per segon any consecutiu, fet que no passava des del 2010 i 2011 amb les victòries d’en Guillem Salagran, actual jugador del primer equip del Gerunda. El podi l’ha completat en Pere Costa, del Gerunda, amb 7 punts com l’Arnau però amb pitjor desempat i l’Àngel Osses, del Figueres, amb 6'5 punts, mentre que la millor femenina ha estat la Núria Gifreu, de l’Olot, amb 3 punts.  

 

Podi Sub-12: 1r Arnau Vilà, 2n Pere Costa i 3r Àngel Osses.

A la categoria Sub-14 hi ha hagut un clar vencedor, en Juan Alber García, de l’Alt Empordà, amb 7'5 punts, i millorant la tercera posició de l’any passat. El podi el completa amb dos jugadors que estrenaven la categoria, en Leo Valle, del Gerunda, com a sots-campió amb 6'5 punts i en Joan Moles, del Santa Eugènia, amb 6 punts. La millor femenina ha estat la Maria Masmitjà, de l’Olot amb 4 punts.

 

Podi sub-14: 1r Juan Alber Garcia, 2n Leo Valle i 3r Joan Moles.  

A Sub-16, en Marc Jordà, del Gerunda, aconsegueix ser campió imbatut amb 6'5 punts després que l’any passat es quedà a les portes quedant en segon lloc. Encara que en Marc Jordà era el favorit en guanyar, ningú li ha posat posat fàcil en aquesta categoria ja molt exigent i més tenint en compte que s’ha doblat la participació degut en part a prometedors jugadors que han pujat de sub-14. Amb els mateixos punts que en Marc, però amb pitjor desempat, ha estat l’Heribert Jurado, de l’Olot, seguit a un punt de distància pel seu company de club en Pol Verdaguer. Els dos olotins estrenaven categoria i això els dóna més mèrit aquest magnífic resultat. La millor femenina ha estat la jugadora de l’Alt Empordà, la Iraida Casadevall, amb 4 punts.

 Podi sub-16: 1r Marc Jordà, 2n Heribert Jurado i 3r Pol Verdaguer. Iraida Casadevall com a millor femenina. 

Finalment a la categoria Sub-18, i després de força dubtes de si s’acabava jugant o no, finalment quatre participants han fet un tancat a doble ronda. El campió ha estat l’Oliver Pérez, del Figueres, amb 4 punts, seguit per l’Isaac Turon, del Santa Eugènia, amb 3,5 punts i en tercer lloc la Laura Viñolas, del Figueres, amb 2,5 punts. Tancant la classificació en Biel Horta, del Gerunda que ha guanyat les dues partides contra el campió.

Podi sub18: 1r Oliver Pérez i 3a Laura Viñolas. El segon classificat, l’Isaac Turon, va marxar abans d’hora. 

Com més participació, més car és aconseguir el podi, i per conseqüent més lluites hi havia als taulers. Els nens més ben preparats i, cal dir-ho, amb un xic més de sort, són els que finalment han ocupat els podis, mentre d’altres que amb menys sort però amb molt de talent s’han hagut de conformar amb posicions més discretes. Igualment animem a continuar treballant per a fer-ho millor el proper any i pels campions desitjar-los sort a la Final de Catalunya d’Edats.

Agrair molt el suport i les facilitats que han donat els ajuntaments de Serinyà i Fornells als clubs organitzadors, amb la presència del regidor d’esports de Serinyà a les dues jornades jugades allà, i amb la presència també del regidor d’esports i l’alcaldessa de Fornells de la Selva que han quedat gratament impressionats pel gran ambient i esportivitat de tots els participants. Agraïm també a tot l’equip arbitral per la serietat i control d’un torneig que per l’alt nombre de participants es presentava difícil. També vàrem comptar amb la presència d’en Jordi de la Riva a la jornada de cloenda fent una parada amb material d’escacs. I al llarg de les quatre jornades i a l’entrega de premis hi foren presents la Neus Velasco, presidenta del C.E. Fornells, l’Antoni Oliva, president del C.E. Banyoles i director del campionat, i en Carles Vilà, president del C.E. Montgrí i Delegat de la Territorial de Girona.

 

 Classificacions finals