460 equips competiran cada cap de setmana en el retorn de la competició per excel·lència dels escacs catalans
Jugadors del Club d’Escacs La Seu d’Urgell, jugant com a locals. Fotografia: Esteve Moles
Ha tornat la Lliga. Ho fa després de quasi dos anys sense que l’haguem pogut disputar, tot per culpa d’una pandèmia tant empipadora com esmunyedissa, i és que aquest rei adversari, que hem volgut batejar amb el nom de coronavirus, cosa molt d’acorralar.
Són 460 els equips que cada cap de setmana competiran per complir els seus respectius objectius. Uns intentaran guanyar les seves categories. D’altres es conformaran amb mantenir la categoria. I uns tercers més filosòfics jugaran per passar-s’ho bé, per gaudir —de nou— dels dissabtes i diumenges d’escacs que ens brinda el nostre esport. D’altra banda, aquest hauria de ser l’objectiu de tots plegats.
Els primers a començar, com sempre, van ser els ganàpies, els de Divisió d’Honor. Enguany tenim dos grups de deu equips, que formen una àmplia categoria amb vint clubs diferents. Els dos primers de cada grup es classificaran per unes semifinals, mentre que els dos darrers descendiran a Primera Divisió automàticament. Del tercer al sisè classificat de cada grup podran felicitar-se per haver prorrogat un any més la seva estada a la màxima categoria dels escacs catalans. El vuitè i el setè, en canvi, encara hauran de suar una mica més i hauran de superar un duríssim play-off contra el setè i el vuitè de l’altre grup.
Matx entre l’Amposta i el Vilafranca, de Segona Divisió. Fotografia: Club d’Escacs Amposta
Els enfrontaments retransmesos, tant al web oficial de la Federació, com a Chess24, com a Lichess i també a ChessBase, van ser el Cerdanyola del Vallès - Ateneu Colon i el Sant Cugat - Barcelona. Els dos enfrontaments es van resoldre amb victòries visitants: els del Poblenou van guanyar als del Vallès per un meritori 3,5 a 6,5, amb el debut del Gran Mestre Hipòlit Asís, que va empatar amb el Gran Mestre José Ángel Guerra. Per altra banda, victòria contundent del Barcelona a Sant Cugat per 3 a 7, sense francesos però capitanejats pel Mestre Internacional Pedro Ginés, campió del món infantil l’any 2018. Aquest any serà el punta de llança del Barcelona, i va començar amb bon peu superant el vigent campió d’Espanya de veterans de més de 50 anys, el també Mestre Internacional Michael Rahal.
Al Grup I, victòria ajustadíssima del Gerunda contra la Gramenet, un nouvingut a la categoria. Victòria local del Sant Andreu davant el Foment Martinenc i de l’Andorra davant el Mollet. El Cor de Marina va visitar el Terrassa i es va imposar per 4 a 6. Al Grup II, tot de victòries visitants. A banda de la de l’Ateneu Colon a Cerdanyola, victòria del Barberà a Figueres per 3 a 7, del Sabadell a Platja d’Aro per la mínima —molt patida—, del Valls a Lleida per 2,5 a 7,5 i del Salauris al Tres Peons per 3,5 a 6,5.
La resta de categories van jugar diumenge, algunes d’elles adaptades amb equips formats per menys taulers a causa de l’impacte que pot tenir la pandèmia en alguns clubs. A Primera Divisió s’han mantingut els deu escaquers. Al Grup I de Primera, victòries del Sant Martí, la Lira Vendrellenca i La Lira a casa davant el Sant Adrià, el Jake i el Castelldefels, respectivament; i victòries del Llinars i del Catalunya a domicili, en aquest cas contra el Sabadell B i el Mataró. L’Agustí va descansar després que un equip hagi decidit retirar-se del grup.
Al Grup II, victòries locals del Peona i Peó, el Catalònia-Joviat i el Vila Olímpica com a locals, superant el Congrés, el Maragall i el Granollers-Canovelles, respectivament. Victòria visitant del Sant Boi contra el Comtal; de l’Olot contra el Tarragona; i del Barcelona B contra el Foment B.
Hem tingut, doncs, 460 equips en dansa. Més de 300 de la demarcació de Barcelona, 48 de Girona, 47 de Tarragona i 37 de Lleida. Desitgem que cada cap de setmana continueu gaudint de la pràctica d’un dels nostres esports preferits.
Resultats de totes les categories