Un any més, i aprofitant la Festa dels escacs catalans que aquest any es celebrarà a Mollet del Vallès, la Federació Catalana d’Escacs atorga una distinció a aquelles persones que ha destacat en la seva població i/o territori pel seu treball i dedicació als escacs.

En aquest 2016 la menció serà per al Sr. Joan Amigó i Cervelló, del Club Escacs Espluga de Francolí, un entregat escaquista no solament a nivell personal sinó també familiar.

El Sr. Joan Amigó

A la delegació de Tarragona ens omple de satisfacció que el Sr. Joan Amigó hagi acceptat aquesta petita però merescuda insígnia i a continuació uns transcrivim una breu però completa autobiografia explicant els seus estrets vincles amb els escacs:

 

Joan Amigó i Cervelló

Club: Espluga de Francolí

 

Voldria manifestar el meu agraïment a la Federació Catalana d'Escacs pel reconeixement que m'ha atorgat concedint-me aquesta insígnia.

Durant molts anys he dedicat moltes hores a la difusió dels escacs i m'ho he passat molt bé fent-ho.

A l'edat de 7 anys em van regalar un joc d'escacs (peces tornejades en fusta i plegable) i amb ell vaig començar a descobrir aquest apassionant joc. Em van ensenyar a jugar uns cosins que vivien a Barcelona i venien de vacances a l'Espluga. També practicava amb diversos jugadors locals al bar del Casal.

Als 12 anys vaig quedar 4rt en un torneig comarcal que es va jugar a l'Espluga de Francolí.

Durant l'època d'estudiant vaig jugar dos anys el torneig del col·legi dels Salessians de Reus, on estudiava, assolint als 15 anys el sots-campionat i als 16 el campionat. Vaig anar jugant a nivell d'afeccionat fins a l'any 1982, època en la qual treballant a Sarral vaig veure que als bars del poble hi havia molts homes que hi jugaven.

Jugant amb ells i empesos per l'aleshores Delegat Territorial, Anton Adserias, casat a Sarral, es va crear el club de la vila de Sarral, del qual vaig ser secretari fins el 2012 i on vaig tenir la primera llicència federativa.

El 1985/86 es va crear el club de l'Espluga de Francolí, en el qual també vaig participar des d'uns inicis, essent el seu primer president, càrrec que vaig ocupar fins el 2002. Després he format part sempre de la junta directiva del club.

Al mateix temps, he participat com a jugador en els següents clubs:

C.E. Sarral : 1982/83 i 1983/84

C.E. Montblanc: 1984/85 i 1985/86

C.E. Espluga de Francolí: 1986 fins l'actualitat.

Durant tots aquests anys he desenvolupat tasques de formació a les escoles i als clubs de Sarral i l'Espluga de Francolí.

Actualment, 1 dia a la setmana col·laboro fent classes com a voluntari al C.E. Espluga de Francolí.

També he participat i fomentat iniciatives de torneigs per promoció dels escacs, tant a nivell local com comarcal (25 edicions del Campionat absolut de la Conca de Barberà, 6 edicions del torneig de Joves Jugadors (Local i Comarcal) i 2 edicions de l’Open Espluguí per a Joves Jugadors).

Com a jugador, sempre he anat participant en les competicions que s'han fet al territori, tant individuals com per equips. A títol individual, m'ha fet molta il·lusió haver guanyat el campionat absolut de la Conca de Barberà en 5 ocasions i obtenir el sots-campionat 4 vegades. Aquest torneig sempre m'havia agradat molt perquè ajudàvem a promocionar els escacs a la comarca i jugàvem junts grans i petits.

Una de les meves aficions, també relacionada amb aquest esport, és col·leccionar jocs d'escacs. Actualment en tinc més de 80, de diferents països, que mostren que aquest joc és conegut arreu del món i cada país hi posa la seva pinzellada en el disseny de les peces.

Espero poder practicar durant molts anys més aquest esport que, actualment, que estic jubilat, m'ajuda a omplir el meu temps lliure. D'altra banda, em satisfà molt poder transmetre als més petits els meus humils coneixements i, d'aquesta manera, ajudar a créixer el club i els escacs tarragonins i catalans.

Moltes gràcies,

 

Joan Amigó i Cervelló

Club d'Escacs Espluga de Francolí

 

Les insígnies d’or i de plata de la demarcació de Tarragona que ha atorgat la Federació Catalana d’Escacs són les següents (en aquest enllaç es poden veure totes les entregades a nivell de Catalunya):

Joan Piñol (plata) ; CN Reus Ploms (1994)

Anton Adserias (or) ; CE Vila-seca (2002)

Enric Monné (plata) ; CE Hospitalet de l'Infant (2005)

Josep Solsona (plata) ; CE Capablanca (2007)

Jesús Ariste Justo (plata) ; CE ONCE Reus (2008)

Josep Maria Camell (or) ; CN Reus Ploms (2010)

Ferran Martínez León (plata); CE Tarragona (2010)

Josep M. Pellicer Castillo (plata) ; CE Lira Vendrellenca (2011)

Josep Terrones (plata) ; CE Mora d'Ebre (2011)

Josep Mañé (plata) ; CE Vila-seca (2013)

Josep Maria Alomà (plata) ; CE Masdenverge (2013)

Manuel Tuduri (plata) ; UE Cambrils (2014)

Xavier Mestieri (plata) ; CE Valls (2015)

 

Com hem explicat al principi, la insígnia s’entregarà a la Festa dels escacs catalans, que aquest any 2016 es celebra a la localitat barcelonina de Mollet del Vallès.