Cada temporada, i en el marc de la Festa dels escacs catalans la Federació Catalana d’Escacs, atorga una distinció a aquelles persones que ha destacat en el seu treball i dedicació als escacs. Aquest 2020 la menció recaurà a una persona molt apreciada i valorada als escacs gironins, catalans, francesos i d’arreu: el Sr. Albert Badosa Romanyó.

L’Albert Badosa té una destacada trajectòria com a jugador, organitzador i president del seu club, el Club Escacs Santa Pau, a més d’un gran dinamitzador i entusiasta dels escacs. Des del 2014 al 2019 va exercir el càrrec de delegat territorial de Girona a la junta directiva de la Federació Catalana d’Escacs.

Per la delegació gironina és un orgull i satisfacció que el Sr. Albert Badosa hagi acceptat la insígnia, que vol posar en relleu tota la seva tasca en el món dels escacs, ja sigui a la Garrotxa com als clubs de la lliga francesa on també juga, de manera incansable, els seus campionats per equips. El més sincer agraïment per tot aquest temps de dedicació al nostre esport i afició. 

 

A continuació us fem arribar un breu resum de la seva trajectòria que ens ha facilitat el mateix:

Vaig començar a jugar escacs, als 13 anys, a l’únic club que hi havia de la Garrotxa: l’Olot. De fet, encara en soc soci, sense llicència, i que segueixo col·laborant sempre que puc.

Després, als 18 anys vaig deixar de jugar, però sempre he portat els escacs dintre meu i, al 2002, vaig tornar-hi per quedar-me en aquest món per sempre.

Al 2012 vàrem fundar el Club Escacs Santa Pau, encara que ja feia anys que organitzava simultànies i tornejos al poble.

Una anècdota a Santa Pau és que a l’any 1974, quan tenia 16 anyets, amb un grup d’amics ens vam engrescar i vàrem intentar crear una Associació d’Amics dels Escacs. Tots vàrem col·laborar amb 25 pessetes, amb les que vam comprar un escaquer que encara conservo i em retorna bonics records d’aquells temps.

Actualment ocupo la presidència del Club Escacs Santa Pau, cosa que m’emplena de satisfacció i orgull, també en sóc soci i jugador del “Echiquier Saint Jeannais” de la Catalunya del Nord, des del naixement de l’entitat al 2012, any de fundació que comparteix amb el Santa Pau! Al “Tours de Ceret”, club també de la Catalunya del Nord, hi vaig jugar dos anys.  

Com a Delegat de la Territorial de Girona vaig representar als clubs gironins a la Federació Catalana d’Escacs des del 2014 fins al 2019. Aquesta experiència em va permetre descobrir el que passava Catalunya en aquest àmbit, cosa que m’ha fet créixer en temes d’escacs i com a persona.

Actualment continuo com organitzador dels tornejos del poble i també intento fer difusió dels Escacs allà on vaig.

Com a jugador d’escacs sóc un gran, gran aficionat; i un jugador del piló que m’apassiono quan jugo i aprenc cada dia alguna cosa d’aquest món.

Per cert: vaig néixer el 12 de març de 1958, un gran any!


Finalment, us diré una frase que crec que em defineix i que penso que en sóc l’autor:

Els Escacs em fan ser millor persona.”