DARRERA RONDA

Quarta i darrera jornada de la Fase Prèvia del Campionat de Catalunya de la territorial de Girona que enguany ha tingut lloc a Torroella de Montgrí durant quatre dissabtes. El dissabte 4 de febrer de 2017 a l'Auditori Espai Ter, a porta tancada (encara que aquella porta no parava d'obrir-se pels nervis de tothom) va finalitzar tots els tornejos llevat del Sub-16 que acabaren la setmana passada. Magnífica actuació de l'equip arbitral compost per en Jesús Caballero, Francesc Xavier Saurina i Jordi Vidal, que en tot moment varen tenir controlada la situació i atenent a tota consideració o disputa que hi pogués haver. Dura feina pels organitzadors Albert Badosa, delegat de la Federació que s'ha desplaçat des de Santa Pau cada dissabte, i en Carles Vilà, president del Club Escacs Montgrí, que ha fet mans i mànigues per tenir-ho tot a punt abans d'iniciar cada una de les quatre jornades.

Pel que fa a la qüestió merament esportiva, la darrera jornada s'ha desenvolupat amb tota normalitat i amb esportivitat per part de tots els participants. Algun que altre plor entre els més petits i no tant petits, han fet molt més entranyable la jornada on al final han regnat les rialles per part de tothom.

Els resultats de la categoria Sub-8, a les dues darreres rondes hi ha hagut molta igualtat. Mentre en Marc Jurca guanyava a l'Arnau Vives a la setena ronda, en Gerard Jurca de cinc anys sorprenia al seu germà a la vuitena ronda amb un mat amb Dama i un alfil ben amagat. Per altra banda, l'Arnau Vives no es va deixar sorprendre per en Mauro Alonso, l'altra jugador revelació de cinc anys. Finalment merescut primer lloc de l'Arnau Vives amb 7 punts, mentre que en Josep Maria Jacomet s'hagué de conformar la segona posició també amb 7 punts. En tercera posició el sorprenent Gerard Jurca supera el seu germà Marc pel desempat, però com bons germans varen compartir el trofeu amb molta esportivitat.

Premiats de la categoria sub-8

A sub-10 no hi hagué cap sorpresa i en Joan Moles amb 8 punts de 8 s'adjudicà còmodament el trofeu de campió. No tant clar fou per completar el podi. A la darrera ronda, l'Arnau Vilà i l'Enric Barraca es varen disputar la segona plaça al segon tauler. Després que l'Enric va colar un cavall a la defensa de l'Arnau fent-li doble de dama i torre, l'Arnau en comptes de salvar la dama va fer colar la torre a la defensa de les negres. Un petit error de càlcul de l'Enric va fer que l'Arnau es quedés amb un final guanyador amb dues torres i un cavall contra una dama. Finalment l'Arnau obté el sots-campionat mentre que la l'Enric Barraca fou tercer.

Premiats de la categoria sub-10

A la categoria sub-12 tampoc hi hagué cap entrebanc per en Bernat Xifra que sumà 7.5 punts i per tant fou campió clarament i merescudament després d'haver guanyat a la resta de favorits. En segona posició fou per en David Acevedo que després de l'ensopegada amb en Jordi Camprubí a la sisena ronda no perd cap mes partida. En tercer posició fou per en Juan Alber Garcia que sorprengué a en Jordi Camprubí a la darrera ronda. 

Premiats de la categoria sub-12

Molt més estable ha estat el final de la categoria Sub-14 on res s'ha mogut en les posicions capdavanteres en les dues darreres rondes. En Biel Horta fou el campió amb 7.5 punts derrotant als favorits en el podi final. En Marc Jordà en segona posició amb 7 punts. En Miquel Farré també culmina un extraordinari torneig completant el podi en tercera posició amb 6 punts.

Podi sub-14

I per últim, a la categoria sub-18, la darrera ronda que faltava per completar el tancat a 7 partides, en Jaume Rovira sorprèn guanyant al ja campió de la categoria l'Albert Olivas, i d'aquesta manera en Jaume obté el sots-campionat. Mentre que per a la tercera plaça, l'Oriol Serra i en David Núñez hagueren de disputar unes partides a ritme llampec pel desempat que caigué a favor de l'Oriol.

Podi sub-18

Al tram sub-14, molt bona actuació de Maria Goloubev 5a de la General i primera noia.

Amb aquests resultats s'acaba l'edició 2017 del Campionat de Girona d'Edats, als quals volem desitjar sort pels becats que participaran a la final del Campionat de Catalunya per Setmana Santa. Agrair la bona feina de l'equip arbitral i del delegat de la Federació i sobretot a la paciència del conserge de l'Espai Ter, en Josep Vergara.

Classificacions finals

Galeria fotogràfica

 

TERCERA JORNADA

La tercera jornada del Campionat de Girona d'Edats com la setmana passada s'ha dut a terme a l'Institut Montgrí de Torroella sense cap incidència. Totes les categories han jugat a la mateixa sala separada dels pares que podien veure de lluny els seus fills i filles a través de les finestres de vidre que donen a l’exterior. La cinquena i sisena ronda s'han viscut les partides amb enfrontaments directes per ocupar el podi final i que donen emoció al campionat.

Comencem amb la categoria Sub16 que després de sis rondes, han finalitzat el torneig. Ensopegada important d'en Gerard Mallol contra en David Fernández perdent amb un final de peons a la cinquena ronda, i juntament amb la gran victòria de l'Abel Lázaro, la darrera ronda fou força tensa i igualada. A la sisena ronda, les taules entre en Gerard Mallol i en Bernat Rodríguez al primer tauler, i la pacient victòria de l'Abel Lázaro davant en David Fernández, catapultà l'Abel, de l'Olot, a endur-se el campionat amb 5 punts. Gerard Mallol, del Figueres, ha quedat en segon lloc amb 4.5 punts, i en Bernat Rodríguez, del Gerunda, amb 4.

 

Categoria sub-16

La resta de categories encara els queda una jornada més per definir el podi. En alguna categoria el guanyador ja s'entreveu tot i que encara no estigui del tot lligat.

A la categoria Sub8, l'enfrontament entre en Josep Mª Jacomet i l'Arnau Vives va acabar amb un xic de polèmica: en Jacomet tenia la partida de llarg guanyada, però corona un peó i toca el rellotge sense canviar la peça, i l'Arnau coneixedor del reglament protesta la il·legalitat, que juntament una altra il·legal el fa guanyador. Després de la victòria també de la sisena ronda, l'Arnau vives és el principal candidat a la victòria final. El segueixen a un punt en Jacomet i en Marc Jurca.

Categoria sub-8

Respecte a la categoria sub10, al primer tauler de la cinquena ronda, entre l'Arnau Vilà i en Joan Moles, es veié una partida molt seria, ben enfocada i treballada, sense cap greu error i que només la pressió dels peons en un final de torre va donar la victòria a en Joan Moles. En Joan amb sis punts és el millor posicionat per la victòria final. El segueixen a un punt en Pere Costa, l'Enric Barraca, l'Arnau Vilà i l'Oriol Pallarés.

Pel que fa als Sub12, el capdamunt de la classificació està molt renyit amb canvis de lideratges. Les victòries d'en Jordi Camprubí contra en David Acevedo, en Bernat Xifra contra en Juan Alber a la cinquena ronda i en Bernat Xifra contra en Jordi Camprubí a la sisena, situen a en Bernat Xifra a la primera posició amb 5.5 punts. Amb 5 punts, tot molt ajustat, hi ha en Jordi Camprubí, en Sergio Pano, l'Oriol Pou i en Bernat Pont.

A la categoria Sub14, en Biel Horta manté el lideratge amb 5.5 punts després d'arrencar unes taules contra rellotge davant en Joan Tubert. El segueix ben de prop en Marc Jordà que amb 5 punts només pot esperar una ensopegada d'en Biel per a prendre-li el liderat. La resta, ja lluny de la primera plaça, es troben amb 4 punts en Miquel Farré, la Laura Viñolas, en Miquel Pou i en Jan Salvatella.

Finalment, a Sub18, i a falta de només una ronda, l'Albert Olivas, del Gerunda, amb 5 punts ja és campió matemàticament. L'Albert a la sisena ronda contra en David Núñez trobà un miraculós escac i mat amb el cavall aprofitant que el rei d'en David es trobava atrapat al mig de tauler amb els seus peons i els peons de l'Albert, malgrat només jugar el final de la partida amb els tres segons d'increment que disposava. La segona posició de moment és per en Jaume Rovira amb 3.5 punts, i amb 3 punts es troben en David Núñez i l'Oriol Serra.

Categoria sub-18

El 4 de febrer la darrera jornada a l’auditori de l’Espai Ter de Torroella de Montgrí.

 

Informació rondes

 

 

SEGONA JORNADA

Dissabte 21 de gener, puntualment a les quatre de la tarda a la seu de l’Institut Montgrí s’ha realitzat la segona jornada del Campionat de Girona d’Edats 2017 que enguany es juga a Torroella de Montgrí. S’han jugat dues rondes més on els candidats al títol final ja van ocupant les primeres posicions. A diferència de la primera jornada, hi ha hagut més partides llargues on fins i tot alguns jugadors han tingut problemes de temps per poder defensar les seves partides.

Pel que fa als resultats, a la categoria sub-8, els ferms candidats a la victòria final en Josep Ma Jacomet, del Santa Eugènia, i l’Arnau Vives, de l’Alt Empordà, continuen imbatibles amb 4 punts, i que l’enfrontament entre ells dos a la següent ronda decidirà probablement qui serà el campió final. Destacar els germans Jurca del Platja d’Aro amb 3 punts i en concret al germà petit amb 5 anys que com en Mauro Alonso, del Gerunda, lluiten en els primers taulers.

 

Al grup sub-10, després de quatre partides només tres jugadors estan imbatuts amb 4 punts: en Joan Moles, del Santa Eugènia, l’Arnau Vilà, del Montgrí, i en Pere Costa, del Gerunda. Important la victòria de l’Arnau davant d’en Guillem Campos així com d’en Pere davant en Leo Valle a la quarta ronda. Destacar els tres punts aconseguits fins ara per la Martina Salvatella, del Gerunda.

Al sub-12 només en Jordi Camprubí ha aconseguit els complets quatre punts després de la magnífica victòria davant en Martí Insa, de l’Alt Empordà, que no ha pogut fer res davant l’amenaça de mat amb torre i cavall. En segona posició amb 3.5 punts es troben en David Acevedo, en Bernat Xifra, l’Òscar Roqueta i en Juan Alber Garcia. Precisament, en David i en Bernat han disputat una llarga i lluitada partida amb un final d’alfil i peons guanyador per en Bernat, però que després de perdre el peó del mig de tres lligats, en David ha pogut arrencar unes taules miraculoses malgrat l’ajustat temps que disposava.

A la categoria sub-14, també només un jugador encapçala amb quatre punts la classificació. En Biel Horta, del Gerunda, ha aconseguit quatre importants victòries davant en Marc Jordà, en Miquel Pou i en Miquel Farré, que fa que en Biel sigui ja ferm candidat a la victòria final. Justament aquests tres jugadors són els immediats perseguidors amb tres punts juntament amb en Joan Tubert i la Laura Viñolas.

Pel que fa al sub-16, que només disputaran sis rondes, en Gerard Mallol del Figueres amb quatre punts de quatre, no defrauda i es manté líder indiscutible i els seus rivals ja lluny de la classificació. El segueix a un punt l’Abel Lazaro, de l’Olot. La resta de jugadors es troben a més d’un punt del líder. Retirada destacada de l’Albert Gratacós, del Banyoles.

Finalment al Sub-18, amb set participants que juguen pel sistema lliga, el capdavant de la classificació està molt igualada. El resultat final serà molt ajustat. Després de la quarta ronda, David Nuñez, de l’Alt Empordà, i l’Albert Olivas, del Gerunda, van primers amb 3 punts, el segueix en Jaume Rovira, del Gerunda, amb 2.5 punts, després de les dues taules de la segona jornada. Precisament en Jaume tenia un final de torre i peons guanyador davant d’en David que es trobava molt apurat de temps, però una petita imprecisió d’en Jaume finalment en David ha pogut arrencar les taules.

La setmana següent de nou les dues rondes tindrà lloc a l’Institut Montgrí, i que volem donar les gràcies per la sessió de l’espai al seu director, en Jordi Plaja.

Vista general de la sala de joc

Classificació provisional

 

PRIMERA JORNADA

Dissabte, 14 de gener de 2017, ha tingut lloc la primera jornada de la Fase Prèvia del Campionat de Catalunya d'Edats de Girona a l'auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí, torneig d'escacs organitzat pel Club Escacs Montgrí, dirigit per l'Albert Badosa i amb l'equip arbitral format per en Jesús Caballero, Francesc Xavier Saurina i Jordi Vidal. 172 inscrits d'arreu de les comarques gironines (Figueres, Girona, Olot, Blanes, Platja d'Aro, Banyoles, Cassà, Santa Pau, Peralada, Hostalric, La Bisbal, Torroella, etc ...) s'han donat cita al torneig més nombrós de les comarques gironines.

La primera jornada ha arrencat amb puntualitat a les quatre de la tarda i a totes les categories, de sub8 a sub18, han fet les dues primeres rondes del campionat sense cap incidència. La categoria sub8 amb 30 participants, els que més temps porten jugant han sumat els dos punts. A la categoria sub10, amb 43 participants, tots els favorits es troben al capdamunt de la classificació també amb 2 punts. A la categoria sub12, la més nombrosa amb 51 participants, també els màxims favorits es troben ja amb 2 punts destacant la victòria d'en Pep Roura sobre l'Oriol Pou i les taules entre l'Oscar Roqueta i en Juan Alber Garcia amb un final de peons delicadíssim.

 

Categoria sub-12

Pel que fa a la categoria sub14, amb 25 participants, els primers duels entre favorits ja ha tingut lloc i només quatre jugadors tenen de 2 punts de 2 partides. A la categoria sub16, amb 11 participants, és un grup més reduït i per conseqüent molt més renyit, on des de la primer ronda ja hi ha enfrontaments directes dels favorits, deixant només tres jugadors amb 2 punts després de les dues primeres rondes. Finalment, a la categoria sub18, amb 7 participants després de la baixa de darrera hora d'en Josep Maria Salleras, es juguen el campionat amb un tancat (tots contra tots) i cap d'ells ha sumat els 2 punts.

 

Categoria sub-18

Donar les gràcies a en Toni Rovires, director de l'Espai Ter pel seu incondicional suport, al regidor Jordi Colomí i a l'Ajuntament de Torroella, a la Cristina Bosch de la Federació Catalana d'Escacs, i a tothom qui d'una manera o d'altra han ajudat a organitzar aquest gran torneig d'escacs juvenil en terres gironines.

 

Informació rondes