Benet Olivares Flores

Avui ens ha deixat el Benet Olivares Flores. El Benet demà hauria fet els 93 anys, molt conegut i estimat en tota la comarca del Bages, el Benet ha estat jugant fins a l’any 2018 on el podem veure a la fotografia participant en la Lliga catalana. Va ser la seva penúltima partida, quan ja en un estat molt delicat, jugava molt minvat físicament.

Era tant la seva passió pels escacs que explicava sovint les seves experiències, anant a portar jugadors cada diumenge a diferents llocs, i a continuació anant ell a jugar la seva partida. Tornant a fer el recorregut a la inversa per recollir a tothom. D’alguna forma vam tornar la seva generositat en els darrers anys anant a buscar-lo a casa seva quan ja només podia anar en caminador.

Ens sumem al dolor de la família, i tots els jugadors de la comarca que l’hem conegut sentirem. Gràcies per encomanar-nos aquesta il·lusió pels escacs, amb tu hem après alguna cosa més.

 

Àngel Burniol Coch

Club Escacs Catalònia - Joviat

SEGONA JORNADA 28/01/2023

Les prèvies del Baix Llobregat es traslladaven avui a Sant Feliu de Llobregat, a la seu de l’històric edifici modernista de la Unió Coral, de 130 anys d’existència, on els nostres companys del Club d’Escacs Sant Feliu tenen la seva seu. Avui encara semblava més singular que mai, degut a l’enderroc de l’edifici adjacent (on hi havia la xurreria), com si fos “un peó aïllat”, si bé aquest aïllament feia remarcar encara més la bellesa arquitectònica de la seva façana. 

És un lloc ideal per disputar la competició. El local disposa de dues sales de joc: una a la 1a planta, on els companys de Sant Feliu tenen la seu, i l’altra a la sala de ball situada a la 2a planta, ampla, lluminosa i confortable. D’aquesta manera, les partides dels més grans (de sub14 a sub20) poden jugar més tranquils sense escoltar el soroll que generen els més petits, ..., i els acompanyants del més petits, ha ha ha ....

Llevat de la categoria sub16, en que avui només disputaven una ronda, la resta de categories disputaven dues rondes: una a les 9:00, i l’altra a les 11:30. I tots estàvem expectants, perquè encara que la 2a jornada no acostuma de ser decisiva, sí que acostuma a clarificar molt la classificació, a més de que comencen a jugar-se les partides decisives.

Avui comencem per la categoria sub8, la dels més petits, la dels que més es diverteixen i ens diverteixen. I l’aprenentatge que reben en aquest torneig és extraordinari, i no em refereixo només als conceptes tècnics. No hi ha prou diners per pagar la paciència i l’amabilitat de la Sonia i el José Antonio, els àrbitres que han estat amb ells. De moment encapçala la classificació imbatut amb 4 punts en Nil Oliva del Castelldefels, i el segueixen amb 3 punts l’Oscar Sanz del Prat, i el Bruno Aldonza i Brandon Bousquet, ambdós del Cornellà.

Seguim amb la categoria sub10, que es preveu força disputada. A més aquest anys estem descobrint nous talents que apunten molt alt. Encapçala la classificació en solitari amb 4 punts l’Enric Serigstad del Molí Nou, i el segueixen de ben a prop imbatuts amb 3,5 punts l’Ainhoa Gabaldà del Cornellà i en Guillem Jorba del Martorell. Però al darrera amb 3 punts tenim també amb opcions: l’Hugo Royo (Castelldefels), en Lluc Añor (Foment Molins), i els germans Benjamin i Oriol Priego (Torreblanca).

La lluita a la categoria sub12 també serà força interessant. Avui hem comprovat que els que vulguin estar a dalt no ho tindran gens fàcil. Estem veient partides de molt de nivell. De moment encapçala la classificació imbatut amb 4 punts en Pablo Ramon, del Prat, i el segueixen de ben a prop també imbatuts amb 3,5 punts en Nil Garcia, de l’Olesa, i l’Edgar Pinto del Martorell. I amb opcions també amb 3 punts tenim l’Alvaro Sanz del Prat, la Jeily Ojeda del Cornellà i l’Aleix Carrillo de La Passió d’Esparreguera.

En opinió d’aquest cronista, i des del punt de vista competitiu, és possible que la categoria sub14 sigui la més interessant i la més disputada de totes, amb un bon grapat de bons jugadors i jugadores. Avui hem viscut partides d’un grandíssim nivell, amb finals que donen peu a múltiples variants dignes de ser analitzats per qualsevol gran mestre. I també algun resultat sorprenent. De moment, encapçalen la classificació imbatuts amb 4 punts la Laia Garcia (Valls) i en Xavi Escoriza (Gavà), i els segueixen un nombrós grup de jugadors amb 3 punts: en Dani Martos (Espluguenc), l’Unai Añor (Foment Molins), en Nicolàs Grau (Sant Feliu), en Rong Bao (Olesa) i en Victor Columna (Sant Boi).

En la categoria sub16, de moment poques sorpreses. Encapçalen la classificació imbatuts amb 3 punts en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels i en Javier Montero, del Pallejà. Tres jugadors els segueixen amb 2 punts: l’Eric Expósito del Sant Feliu, en Pau Garrote de l’Olesa i en Xavi Acuña, de l’Espluguenc.

Pel que fa a la categoria sub18/sub20, que es disputa en format de lligueta, hem gaudit d’algunes partides de molta qualitat. Els participants solen tenir experiència, i costa suor i llàgrimes qualsevol punt. De moment encapçala la classificació en Jensen Broadbent del Cornellà, imbatut amb 4 punts, i el segueixen els seus companys del mateix club David Terron i Esther Fresneda, amb 3 punts.

Finalment, hem d’agrair molt especialment la magnífica feina que han fet els nostres companys de Sant Feliu en la seva organització, fent que tots els esportistes estiguessin ben aïllats sense perjudici que les famílies se sentissin també confortables a prop dels seus fills. I també l’extraordinària actitud de l’equip arbitral, demostrant que el rigor en la seva feina no està renyit amb la flexibilitat, i també recordant que més enllà de l’arbitratge, en aquestes categories tots estem per instruir als més petits, transmetent-los coneixement, i el més important: transmetent els valors de respecte dels escacs.

Dissabte següent la competició es traslladarà a Olesa, i tot sembla indicar que veurem les millors partides del torneig, i es clarificaran molt les opcions de tots els esportistes per aconseguir els títols de les seves categories i les possibles classificacions subvencionables per la fase final. Aquest cronista, però vol recordar que la majoria dels esportistes no formaran part de cap podi ni el seu nom figurarà en els quadres d’honor, però la seva presència és igualment d’important que la dels premiats; el futur dels escacs a Catalunya el marcarà més el volum de jugadors que paguin les seves llicències que no pas el de jugadors que aconsegueixin títols. Per aquest motiu, forma part dels equips de delegats i monitors de cada club saber estimular l’esperit de superació als nois i noies que no figuraran en els primers llocs, perquè segueixin millorant i gaudint d’aquest esport.

Salut i escacs

Emparellaments

PRIMERA JORNADA 21/01/2023

Avui, dissabte 21 de gener, ha començat a Martorell la primera de les quatre jornades que es faran al Baix Llobregat de les fases prèvies del Campionat de Catalunya d'escacs per edats.

El dia començava gèlid, amb temperatures sota zero a la vila de Martorell, que s'estrenava com a seu. La competició s'ha disputat a la Sala d'Exposicions de Ca N'Oliveras de Martorell, en una única sala per a totes les categories, que disposava d'una gran il·luminació natural, en alguns moments molesta a causa de la posició del sol a primera hora, però que, d'altra banda, ha fet que la sala conservés una escalfor adequada pels esportistes i acompanyants. A més s'ha habilitat una cafeteria i una taula de venda de material d'escacs a disposició del nostre amic Jordi. El treball fet pels nostres companys de Martorell ha estat extraordinari, i els volem felicitar.

El local de joc de la 1a ronda.

Read more...

Francisco Javier Garcia, del Valls, Antoni Gallego, del Cornellà, i Yaroslav Sviridenko, Castelldefels, campions dels seus grups

El passat diumenge 11 de desembre va finalitzar el Campionat Territorial de Barcelona. Enguany ha estat el primer Territorial plenament normalitzat i això s'ha notat amb una participació de 167 inscrits entre els tres grups, molt propera als números de prepandèmia. Com a novetat és el primer any que es poden entregar els premis el mateix dia de finalització del torneig, ja que s'ha establert la política d'un grup - una seu.


La victòria en el grup A ha estat pel MF Francisco Javier Garcia Jimenez, del club Valls, amb 7,5 punts de 9. El van acompanyar en el podi el jove Pau Salvador Moya Nuñez, del club Foment, i el GM Miguel Muñoz, del club La Lira Vendrellenca.

En el grup B del Barcelonès, el triomf va ser per Antoni Gallego Montes, del club Cornellà, amb 7 punts de 9, el van acompanyar en el podi empatats a punts Emilio Donas Perez, del club Sant Adrià, i Xavier Villar Cervera, del club Tres Peons.

El grup B de Vilanova se'l va endur el sub14 Yaroslav Sviridenko, del club Castelldefels, acompanyat en el podi pel sub16 Oriol Lacasa Diaz i Vicenç Canales Garcia, ambdós del club La Gran Penya.

 

Classificació grup A

Classificació grup B - Barcelona

Classificació grup B - Vilanova

 

Els dissabtes 13, 20 i 27 de novembre s'ha organitzat al local del club La Lira el Territorial grup promoció de Barcelona. Un torneig de nova creació que va consistir en un suís de 6 rondes dividit en 2 grups, un amb els sub8 i sub10 i un altre amb els sub12 i sub14, amb un ritme de 30m+30s. La participació va ser millor de l'esperada per ser la seva primera edició, amb un total de 61 esportistes de tota la província.
                                                                

Vista de la sala de joc de la Lira

Read more...

La Delegació de Barcelona posa en marxa la Lliga d'escacs d'escoles online.

Es jugaran els diumenges marcats en el calendari de 10:00 a 11:10 hores, a excepció de la ronda preliminar que es jugarà de 16:30 a 17:40 hores. Es jugarà a través de la plataforma de Lichess i té premis per al primer i segon de cada divisió que es formi.

Més informació: http://www.lligaescacsonline.com/

61 equips participants a la 1a edició de la Minicopa de la Territorial

El passat dissabte 1 d'octubre es va celebrar la Minicopa de la Territorial de Barcelona a la Sala Pal·ladius de Pallejà, un torneig per equips d'edats de les categories de sub-8 a sub-20 amb un ritme de 15m + 3s i amb un format suís a 7 rondes amb sistema olímpic. Aquest torneig de nova fornada va tenir una molt bona acollida i va reunir en la seva primera edició a un total de 61 equips (aproximadament 250 esportistes) de diferents clubs de la província, distribuïts en les diferents categories.

Vista de la sala de joc

Read more...

El passat dia 1 de juliol ens va deixar, a l'edat de 88 anys, el nostre emblemàtic ex-jugador Pedro Aalbersberg Kron, persona molt estimada en el club i gran jugador en els seus anys actius.

No l'olvidarem, (d.e.p.).

Penya d'Escacs Sitges Prado Suburenc