Finalment després de dos empats consecutius, el darrer contra González Capacete, que amb una gran dosi d’atzar, va poder salvar un final amb cavall i peó, contra alfil i 2 peons d’en Guillem Salagran, aquest arribava líder a la darrera ronda, amb mig punt d’avantatge sobre els seus tres perseguidors.

La darrera partida jugava contra l’1 de rànquing, l’andalús Miguel Santos (2215 fide). En excel·lent i ofensiva partida, dominada en tot moment pel Guillem, un mal moviment de rei a d2 enlloc de a f1, quan Santos ja estava en posició desesperada, va impedir que pogués rematar amb una brillant combinació que duia preparada (30.Txb7). De fet tot i no valdre Txb7 després de l’errada, ni Santos ( que va admetre-ho post-partida) ni alguns dels entrenadors, havien vist que ja no servia amb el rei a d2. En Guillem que si que ho va veure va haver de canviar la jugada, quedant ja en posició inferior i finalment perdent. Sense cap mena de dubte, a pesar del 4rt lloc final, el Guillem Salagran “El Gran” ha estat qui millor ha jugat en aquest campionat d’Espanya amb diferència i pot marxar amb el cap ben alt. És un quart lloc amb gust de medalla d’or. Felicitats Guillem!!!

 

Així doncs, finalment amb 7,5 punts l’extremeny Iñigo Lopez Mulet s’ha endut el torneig , amb millor desempat que els andalusos Jose Miguel Capacete, segon, i Miguel Santos tercer.

L’Oriol Serra, amb 6,5 punts ha pogut acabar el torneig amb una nova bona victòria i demostrant que quan juga actiu, acostuma a endur-se el punt sencer. Molt bona feina de l’Oriol que l’ha permès acabar en 13ª posició de 151 participants.

El Manuel Pulido, que durant el torneig ha anat experimentant una gran evolució en el seu joc, després d’empatar tancant la sala a la ronda 7, amb una partida de gairebé 5 hores, va pagar l’esforç perdent en el duel català de la 8ª en deixar-se peça contra en Guillem Porta. A la darrera en una nova bona partida va guanyar a Sergio Escudero, finalitzant amb 6 punts, en la 17ªposició.

El Guillem Porta tot i perdre la darrera, en la seva millor partida del campionat, ha finalitzat amb 5,5 punts en 28ª posició i ara continuarà intentant plasmar la seva milloria en el torneig sub-16. També amb 5,5 punts després d’empatar la darrera partida, contra l’excampió d’Espanya Moisés Ucles, en Jaume Ros, treballador incansable, ha finalitzat el seu gran torneig en 32ª posició.

Amb 5 punts, trobem en Carlos Martínez (43é lloc) i el Xavier Povill (45élloc), companys de club, que ironies de l’atzar, jugaven junts la darrera partida i van empatar. Bon torneig d’ambdós i destacar l’esforç, concentració i ganes demostrades en tot moment pel Xavier Povill. També amb 5 punts i finalitzant en 47ª posició, tot i perdre la darrera partida contra l’excampió d’Espanya sub-10 de 2009, el canari Rodríguez Mellado, tenim l’Oriol Panadès, lluitador incansable, que també ha completat un bon torneig. Finalment amb 5 punts i en 51ª posició de 151 participants, trobem l’Àlex Ventura, que ha mostrat ser un campió, en sobreposar-se a un torneig que li ha sortit tort, continuant lluitant en tot moment i del qual de ben segur haurà après moltes coses i sortirà reforçat.

Amb 4 punts finalment, després de perdre la darrera partida, ha finalitzat el Pol Bover, amb unes ganes, una passió i una energia renovades que de ben segur li auguren un gran futur. Mostrava amb orgull la seva derrota en la ronda 4 contra l’Oriol Panadès, com la seva millor partida. Aquest és el camí, on el joc és l’important, i no guanyar o perdre.

Finalment i després d’empatar en l’altre duel català de la darrera jornada, trobem amb 3.5 punts al Max Orteu i al Josep Maria Salleras. No té preu la lluitadíssima partida que varen realitzar, amb una gran intensitat, on semblava que es jugaven el campionat. Bravo! Un 10 per als dos que han après un munt de coses.

Els resultats en un torneig d’ escacs i especialment en escacs de base, són absolutament relatius i molt cops no reflexen, ni l’esforç ni el nivell de joc mostrat. L’important en aquests tornejos és la millora que poden experimentar els jugadors, amb l’ajut dels entrenadors. És probablement el torneig on més poden aprendre de l’any, sobretot quan s’esforcen al màxim.

Així doncs, no podem estar més contents i orgullosos de cada un dels 12 gladiadors que han representat la nostra selecció en aquest Campionat d’Espanya sub-14, on cada un d’ells ha intentat lluitar al màxim, tancant gairebé a cada ronda la sala de joc i protagonitzant grans partides i remuntades increïbles.

Els resultats importants són els que es veuran a mig i llarg termini i estic convençut que si segueixen amb l’actitud mostrada en aquest torneig, tots ells seran grans jugadors. L’any vinent 8 dels 12 catalans seran encara sub-14.

Repetir la gran tasca realitzada pels dos entrenadors, l’MI Àngel Martín i l’MI Arturo Vidarte, que han fet més feina de la que els pertocava, i destacar l’ajut i comunió de les famílies que han ajudat a aportar tranquil·litat als jugadors. Tots els jugadors, com ha de ser, s’han sentit importants en tot moment.

Felicitacions a tots ells!                         Raül Arza