En aquests moments s'està disputant la 7a ronda del Campionat d'Europa d'Edats, com ja sabeu a Bratislava, capital d’Eslovàquia, amb 430.000 habitants. Una ciutat molt acollidora i molt turística, apart dels seus castells tenen un casc antic molt ben cuidat on un munt de turistes passegen per ell cada dia. Només ens separa 10 minuts caminant pel pont que hi ha sobre el riu Danubi fins a la sala de joc, anomenada Incheva Expo Bratislava.

Doncs ara mateix tenim els nostres 11 representants en la gran sala d'aquest recinte firal gaudint d'aquest meravellós joc de les 64 caselles. Aquest any, a diferència d'altres anys, no tenim la jornada de descans, i per això tots els jugadors comencen a arribar amb les piles molt justetes. Ahir, ja es van veure escenes tristes dels més petits, molts arriben a la sala on estem els pares i entrenadors, buscant el consol dels seus braços. Una partida d'escacs, no deixa der ser a vegades com una tragicomèdia on es barregen elements tràgics (deixada de peces, deixar-se intermèdies en els atacs, mats en 1 ó 2 jugades …) o situacions molt còmiques com guanyar partides molt perdudes, ofegats com la famosa "torre boja" o inclús guanyar per caiguda de bandera.

 

Us recordo que tenim tres grandullons catalans a la categoria Sub-18, el Mestre Fide Albert Castillo, el Pau Toquero que juga com un Mestre Fide i el futur MC Xavier Marzo, que aviat ho serà, ja que té una força de més de 2300 d' 'ELO Català. Apart de ser uns jugadors talentosos, sabeu lo més extraordinari de tots tres .., aviat l' Albert començarà aquest any la Carrera de Nanotecnologia, el Pau la carrera d’Estadística i el Xavier la de Químiques.

Això és el que volem tots els pares i mares, que tenim nens i nenes jugant als escacs, que mantinguin la bona senda dels estudis, perquè dels escacs, coneixem a molt pocs privilegiats que puguin viure d'ell.

 

Tinc una anècdota, molt maca, fa 3 anys, a unes ràpides de Festa Major a Ripollet, amb el Pau Toquero, quan es va assentar amb mi, va dir-me .., ostres, perdré … un MC … al davant, ell tenia poc ELO, li vaig dir, tu juga com millor sapigues i no tinguis por. Doncs bé, la propera vegada que ens trobem, serè jo.., qui li demanaré pietat …, porta el tio 7 rondes amb 7 Mestres FIDE, amb una Performance de casi 2300 .. brutaaal … Enhorabona !!

 

En el Sub-16 tenim el Carles Martín Barceló, també un gran noi, caràcter introvertit, però és un enamorat dels Escacs, i que té tots els ingredients per triomfar als escacs. Amb 15 anys dedica moltes hores d'estudi i és sinònim d’èxits a curt termini.

 

En el Sub-12 tenim al Dan Clotet i el Pol Ortiz, dos amics inseparables, entre ells, sumen 6 Europeus ja, 4 el Dan i 2 el Pol, Tots dos són de primer any en aquesta categoria però la seva passió pels escacs no té límits. Ja els trobem apuntats al Open de Sants d'aquest estiu i fent plans pel proper any per anar-hi a jugar a l'Open de Gibraltar.

 

En la categoria Sub-12 femenina tenim a les nostres princeses dels escacs catalans, a la doble Campiona d'Espanya de la categoria Sub-12, l' Aramí Lobo i a la seva companya de Club, la Laura Toquero. Tenim molt que agrair a les dues per estar aquí competint amb les millors noies d'Europa. Són la referència de moltes altres noies i això és el millor que podem fer per potenciar els escacs femenins a Catalunya. En el cas de Laura, és la seva segona participació Europea. Bravo Laura !!!

I ara passem als més petitons, el Daniel Salinas, l'Alex VIlla en el Sub-10 i al Gerard Jurcà en el Sub-8. Aquí us dic, en serio, tenim 3 joves jugadors, que ens donaran moltes alegries als escacs catalans. Daniel, és un jugador talentós, molt talentós i encara no ha dit la última paraula en l’Europeu, pot estar encara entre els millors. L'Alex, és de primer any Sub-10 i té un any per endavant encara per millorar el seu joc.

 

I en Gerard, un crack el tio, si us dic, que té 7 anys només, que ha vingut sense pares a l' Europeu, que no ha vessat ni una llàgrima del que portem de Campionat, que està com un més en l' expedició, que quan es dutxa pels matins canta i tot en la banyera …, que quan va cap a la partida, fa saltets d'alegria .., brutal !!! Té enamorats a tots .., i això que el tio ha d'aguantar les brometes dels més grans, amb molta esportivitat. Un gran xicot, que a més està jugant fenomenal.

 

I bé… ja queda poc de Campionat, i ja la pròxima crònica .., segurament sigui la cloenda .., però des d'aquí volem donar ànims a tots els joves escaquistes que estan jugant l' Open de la Pobla i de Badalona.

 

Roberto Villa Izquierdo

Tota la informació, resultats, classificacions, partides en directe,... a: http://www.eycc2019.eu/ 

Galeria de fotos a: https://bit.ly/2Kir0Jo