Cinquena i penúltima jornada del Campionat de Catalunya d’Edats 2023 que s’està jugant des del passat dissabte a la Vila de Cambrils. Les intenses partides que esportistes, delegats, clubs, família, àrbitres i organitzadors estem vivim fan que els dies passin molt de pressa i que ens trobem ja a les portes de finalitzar el torneig.

Pel que fa als resultats de Sub10, destaquem del matí les victòries de l’Andrés Perez (Amposta) i dos jugadors de l’Ateneu Colon, Naoki Jiménez i Pau Bru, que prenen avantatge a la recta final del torneig. Dues importants victòries de l’Oceane Clerc (Amposta) que a més d’assegurar-se ser campiona de Catalunya, es col·loca en tercera posició amb 6 punts i mig i amb opcions per entrar en el podi final. Demà veurem, per retransmissió en el primer tauler un interessant matx entre l’Andrés i l’Oceane.

A Sub12, important la victòria matinal de l’Isaac Herman (Barberà) davant d’un rival directe pel títol, en Gerard Tallada (Amposta) que juntament amb les taules de la tarda enfront amb en Mauro Alonso (Gerunda) es col·loca líder en solitari amb set punts. Mauro, Gerard i Isaac Caballero (Olot) van darrere del líder a mig punt de diferència. La Tanit Llop (Ateneu Colon) lidera la classificació femenina amb cinc punts, mig punt per davant de l’Abril Massana (Amposta).

A la categoria Sub14, rellevant victòria de l’Alex Villa (Montornès) davant en Xavier Mompel (Valls) a la ronda de la tarda que sumada a la victòria del matí es col·loca amb set punts en solitari al capdavant de la classificació. En Xavier havia aconseguit una important victòria al matí davant Daniel Salinas (Colon Sabadell) i això fa que amb 6 punts tingui totes les opcions per entrar al podi. Per altra banda, dia negre per en Daniel que també ha perdut la partida de la tarda que veu com s’allunya el podi. Mentre que en Pau Manel Prada (Colon Sabadell) entra amb totes les aspiracions al podi final en guanyar a en Daniel, ja que es col·loca segon amb 6 punts i mig. Pel que fa al lideratge femení, les del Club del Valls Martina Lázaro i Laia Garcia ho donaran tot demà per ser coronades campiona de Catalunya, avantatge però la Martina per mig punt.

A la categoria Sub16, la victòria matinal del MC Gerard Añó (Valls) enfront del FM Alexander Domene (Salauris) juntament amb la victòria d’en Ramon Serrahima (La Lira) davant en Lluís Porta (Ponts), i les taules de la tarda entre en Ramon i en Gerard, fa que en Gerard domini clarament la classificació i demà es pugui coronar campió. De prop el segueix l’FM Leo Valle que ha fet un inici de torneig irregular, però a les darreres partides ha posat l’accelerador i després de dues victòries importants d’avui es col·loca en segon lloc amb 6 punts i mig. La darrera ronda tindrem per retransmissió el matx Gerard Añó i Leo Valle per decidir el títol. Júlia Pinyol s’assegura el lideratge femení amb les dues taules d’avui i cinc punts acumulats.

Pel que fa a la categoria Sub18, el títol de campió de Catalunya el té pràcticament al sac en Cèsar Alcalà (Barcelona) després de les dues victòries d’avui sumat a l’ensopegada de la tarda de l’Arnau Gonzàlez (Colon Sabadell). Així i tot, l’Arnau està fent un molt bon torneig i amb opcions al podi final, i juntament amb tres més, Nicolàs Jimènez (Peona i Peó), Víctor Pardina (Peona i Peó) i Ilya Lemeshev (Figueres), tots ells amb sis punts i amb totes les opcions per formar part del podi. L'Ainhoa Casares (Llinars) encapçala la classificació femenina amb 4,5 punts, mig punt per davant de la Foix Torrents (Vilafranca).

Finalment, la categoria Sub20, que només han fet partida el matí, el FM Guerau Masagué (Barcelona) té pràcticament tots els números de ser campió després de la seva victòria davant la Maria Ibarz (Espluga De Francolí) i juntament amb les taules del segon classificat en Ferran Rocamora (Mataró). El duel femení es redueix entre l’Alba de Lomas (Argentona) i la Laura Viñolas (Figueres) després que elles aconseguissin guanyar les seves partides. Demà, per retransmissió, la Laura s’haurà d’enfrontar amb en Ferran, mentre que l’Alba ho farà amb en Gorka Parra (Llinars).

Amb les cròniques que hem anat fent en aquest campionat hem esmentat, amb noms i cognoms, aspectes rellevants dels resultats però no de les partides. L’anàlisi de partides les podeu escoltar al Twitch de la mà del GM Àlvar Alonso. Però aquí deixarem un final que possiblement pot ser el més bonic del campionat: es tracta de la victòria d’en Pau Bru (Ateneu Colon) enfront en Joan Villa (Peona i Peó), a la setena ronda de sub10, amb una combinació final de poesia:

La partida segueix, amb blanques en Pau, primer amb un sacrifici tàctic de dama i tot seguit amb jugades forçades es remata amb una coronació de cavall: 27. Dxc6 bxc6 28. Ce5+ Re8 29. f7+ Re7 30. fxg8=C+ Re8 31. Tf8#

Demà matí es juga la darrera ronda per a totes les categories i tindrem els nous campions i campiones de Catalunya per edats. Llavors, a les 15:00 davant l’Ajuntament de Cambrils farem l’acte de cloenda i l’entrega de tots els premiats.