Ja s’ha acabat la XXX edició de l’Obert Internacional d’Escacs de La Pobla de Lillet. Ha estat un èxit de participació. 119 reals que igualen la segona millor participació del 1997 (encara que en aquesta edició només hi ha hagut 4 incompareixences) en aquests 31 anys (el 2020 no es va poder celebrar). A la cloenda ens ha acompanyat aquest any en Xavi Serra, segon Tinent d’Alcalde i la Rosa Salvadó del Centre d’Estudis Lillet (que ens ajudaran en la festa que volem fer el proper any) fent d’speaker

El campió, que ja ho era a la vuitena ronda, ha estat en Karen Movsziszian (per setena vegada) del Sant Andreu. Cert que a la sisena ronda, el Xilè Luís Rojas del Granollers-Canovelles (segon del rànquing) el tenia contra les cordes, però no va saber rematar-ho i en un final amb imprecisions, el Karen va remuntar i es va endú el punt sencer, i només ha fet taules a la vuitena ronda que li donava el títol. No sabem que va passar pel cap del xilè, però no l’ha aixecat i ha perdut les tres partides restants, enfonsant-se en la classificació fins el lloc 29 lluny de qualsevol premi.

Destacar l’excel·lent actuació del jove Jan Travesset i Sagré de 16 anys que amb 6 punts s’ha classificat en sisè lloc, i amb un mitjana de ELO català de 2234 aconsegueix la seva segona norma de MC. Només ha perdut una partida contra el quart del rànquing.

Molt de mèrit també el de l’Oriol Najar i Arrieta del C.E. Cardona que amb només 10 anys, i podent jugar en el grup B s’ha atrevit a jugar en el A i aconseguir 3,5 punts.

En el grup B ha guanyat en Marc Torralba i Brosa del C.E. Castellar. Ha estat tot el torneig al capdavant. La segona classificada i imbatuda, la Marina Ponsa i Alcubierre del C.E. Barberà. Poc a poc (5 victòries i quatre taules) ha anat escalant posicions fins posar-se en el podi a la setena i no abandonar-ho ja. i en tercer lloc, l’Elm Catalan i Monteagudo de la colla del Peona i Peó i que per primera vegada venia a La Pobla. Molt bona estrena per part seva.

El premi per equips, amb 14 clubs i una agrupació de la ciutat de Lleida, ha estat molt disputat des del primer moment, i es pot dir que s’ha decidit en la “foto finish”. Des del primer moment, els dos clubs guanyadors s’han destacat de la resta. El guanyador ha estat el C.E. Sant Andreu amb 15 punts ( i 20 punts de desempat), els mateixos que el segon, Peona i Peó C.E., però amb només 19 punts de desempat. Poc a poc el Peona i Peó ha anat retallant diferències i amb una ronda més no sabem que hagués passat.

Els integrants d’aquests equips han estat:

  • CAMPIÓ:
    • Karen Movsziszian (campió del Grup A amb 8,5 pts.)
    • Jan Travesset (6è classificat del Grup A amb 6 pts.)
    • Enric Franzoni (8è classificat del Grup B amb 5,5 pts.)
  • SUBCAMPIÓ: PEONA i PEÓ C.E.
    • Elm Catalan (3er classificat del Grup B amb 7 pts.)
    • Ferran Cervelló (5è classificat del Grup A amb 6 pts.)
    • Joan Ribera (7è classificat del Grup B amb 6 pts.)

Aquest any s’ha donat per primer cop a l’obert (ja s’havia fet els dos darrers anys al torneig casolà llampec del diumenge matí) un premi a la persistència al jugador que disputat totes les partides i ha obtingut menys punts, la “Cullera de fusta”. Per obtenir-lo calia estar a l’entrega de premis. Ha estat pel jugador del poble i del club organitzador Sergi Carol en el grup B i pel Gabriel Vargas de Peona i Peó C.E. en el grup A.

Enguany no s’han pogut fer les clàssiques activitats paral·leles. Només el sopar-concert i escacs al Refugi Quatre Cases on vingueren alguns jugadors, encara que no prou per fer torneig, però com sempre l’Olivier Touzane va jugar amb els més joves i els posà problemes. L´única activitat que s’ha pogut fer ha estat el IV Torneig de Tennis Taula. No podíem fer-lo dintre del local del C.T.T. La Pobla de Lillet que està tancat per la pandèmia. S’ha jugat a l’aire lliure aprofitant una de les taules que l’Ajuntament ha col·locat a l’exterior. El podi ha estat:

  • CAMPIÓ: Sergi Díaz i Muñoz del C.E. Banyoles
  • SUBCAMPIÓ: Joan Rossell i Aran del Peona i Peo C.E.
  • TERCER CLASSIFICAT: Cristian Gómez pare d’un jugador de C.E. Vilafranca

Com a preàmbul de la Festa del proper any, s'ha fet l'exposició "ART i ESCACS". Podeu veure les fotografies al web (https://escacs-lillet.webnode.es/exposicio-art-i-escacs/).

Finalment unes consideracions. Després de l’anul·lació del 2020, esperàvem poder fer aquest any el torneig, i celebrar les 30 edicions, però no ha pogut ser amb la normalitat que es volia. De totes maneres s'ha pogut fer la trentena edició del Torneig Internacional amb les mesures de seguretat (distància, mascareta, gel hidroalcohòlic i desinfecció del material de joc a cada ronda).

Per trobar alguna cosa positiva, la pandèmia, ens ha permès, per obligació, buscar un local més ampli que el Saló La Flor. Així que per fi s'ha pogut estrenar, pels escacs, el Pavelló del poble. És un magnífic local, molt ampli on s'han pogut separar perfectament les taules. A la que torni la normalitat i es pugui jugar amb dos taulers per taula i les taules més juntes, podrem disputar-li a Sants, ser “el de més participació del país!”.

El torneig començava un dilluns i el cap de setmana va haver la Trail Catllaràs que va du més de 400 corredors al poble i va estar el pavelló totalment ocupat. Això va fer que dilluns al matí es tingués que muntar tot i començar la mateixa tarda. No ha fet la calor que es suposava. Sols el darrer dia que es juga al matí, es varen moure les tres taules que estan al costat de la vidriera on toca el sol. El que s’ha notat és una manca d’il·luminació (només hi ha focus en un costat del pavelló). Això ha fet que a la ronda 2 i 3 es feren algunes modificacions (no s’havia pogut mirar abans) en la distribució de les taules per minimitzar en lo possible aquest fet. L’Ajuntament ja ha promès millorar la il·luminació cara al 2022.

Fins aquí el torneig del 2021. Us esperem a tots i més el proper 2022. Ara tenim molt espai per créixer i a més també hi haurà més oferta d’allotjament al poble.

Celebrarem els 30 anys del torneig i els més de 70 de la fundació del club ja que no s’ha pogut fer fins ara. Hi ha la intenció de publicar un llibre amb la història del club, exposicions,...... i alguna sorpresa més.