Dissabte, 30 d'abril de 2016, el Club Escacs Montgrí va organitzar el XèTorneig Montgrí d'escacs escolar per edats amb l'expectativa d'arribar al centenar de participants. Si bé hores abans s'havia passat aquesta fita, finalment el número d'inscrits es va quedar en 97 nens i nenes que van prendre part en el torneig. Aquest ball d'altes i baixes d'inscrits de darrera hora varen dificultar un començament amb força retard, però després va anar amb rapidesa. El Torneig es jugava per grups d'edats (sub8, sub10, sub12 i sub14) a sis rondes amb el ritme de 10 minuts a finish.

El grup de Sub8 va ser el torneig més nombrós amb 34 participants i per tant el més renyit dels quatre grups d'edats. Amb una especial participació d'alguns dels millors jugadors de Catalunya que finalment ocuparen les places capdavanteres. La classificació final arribà amb quatre jugadors empatats a cinc punts que després del desempat feu campió a en Nil Garcia, del CE Ripollet, i sots-campió de Catalunya Sub8, seguit d'en Pol Ortiz, del CE Tres Peons, i que malgrat haver guanyat a en Nil va perdre la primera plaça degut a la seva derrota final contra el tercer classificat, Lluc Crespo, del CE Figueres. I finalment, també amb 5 punts, l'Arnau Vilà, del CE Montgrí, va quedar fora del podi degut a l'ensopegada en només començar el torneig i malgrat haver guanyat a en Guillem Campos (actual campió de Girona Sub8) a la darrera ronda.

El grup del Sub10 hi hagué 24 participants. A la tercera ronda va saltar la sorpresa: l'enfrontament entre en Joan Moles i en David Acevedo (els dos millors jugadors Sub10 de les comarques gironines) es va decantar a favor del jugador del CE Santa Eugènia. En Joan Moles no va donar treva i va acabar rematant el torneig fent un ple de 6 victòries en 6 partides. L'Acevedo, del CE Alt Empordà-Peralada i campió de Catalunya Sub10, finalment fou sots-campió amb 5 punts, seguit de Juan Alber García Caro, de l'Alt Empordà-Peralada, amb 4,5 punts.

 

Vista general del torneig escolar per edats a Torroella de Montgrí

El grup de Sub12 hi participaren 32 nens i nenes. I també a la tercera ronda va saltar la sorpresa: Marcel Bosch, del CE Cassà, derrotà al número u del rànquing, en Jan Salvatella, del CE Gerunda, que unes taules a la darrera ronda va quedar relegat en quarta posició. En Marcel Bosch no fallà després i fou campió amb 5,5 punts només cedint unes taules a la quarta ronda contra el segon classificat Martí Insa, del CE Alt Empordà-Peralada, alhora empatat amb cinc punts amb el tercer classificat en Bernat Xifra, del CE Gerunda.

El grup Sub14 fou el menys nombrós amb 7 participants, però no menys interessant donat la participació de dos grans jugadors de terres barcelonines: Marcel Claramunt, del CE Ateneu Colón i 5è de Catalunya Sub14, vencé a en Pau Garcia, del CE Ripollet, i fou clarament vencedor amb 7 punts de 7 partides, mentre que en Pau fou sots-campió amb 6 punts seguit de l'Issac Turón, del CE Santa Eugènia, amb 4 punts. Donat el nombre reduit de participants, l'organització estimà fer un tancat entre ells, i així jugaren tots contra tots a 7 partides.

A més de felicitar als campions, també felicitar el molt bon comportament de tots els participants, les moltíssimes ganes de jugar (i guanyar!), les rialles, corredisses, plors, converses de jugades, i gaudir d'un bon berenar a mitja part, que van fer que les instal·lacions del gimnàs del Guillem de Montgrí varen vibrar pel bon ambient.

Agrair a la delegació territorial de Girona de la FCE per la cessió de part de taulers, peces i rellotges, a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per la cessió de les instal·lacions i de material, a Panini per la col·laboració d'entrega de premis, a la Cooperativa Girona Poma per les 100 pomes pel berenar, als germans Pau i Jan Garcia per ajudar a muntar les taules, en Dani Vilà pels cafès i la logística, a la Teresa Bagué per les 6 grans coques que al final només en quedà engrunes, a la Cristina Vidal per la paciència en l'arbitratge, al fotògraf David Campos, i a tots els pares i mares que d'una manera o altra han col·laborat, han gaudit i han passat una bona tarda.

Carles Vilà